Istina je prava novost.

Božićna poruka kardinala Josipa Bozanića

Dužni smo uključiti se u oblikovanje našega društva, u stvaranje pozitivnog i poticajnog ozračja u našoj domovini, poručio vjernicima kardinal Bozanić

Zagreb, (IKA) – U ovogodišnjoj božićnoj poruci vjernicima zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je da ukoliko vjera uistinu određuje naš život, nećemo oklijevati na najbolji način živjeti svoje uvjerenje, nećemo oklijevati izjašnjavati se i zauzimati se uvijek u skladu s onime što vjerujemo. Pojašnjavajući da kršćani imaju što reći i dati ovome svijetu, kardinal je istaknuo da su stoga dužni uključiti se u oblikovanje našega društva, u stvaranje pozitivnoga i poticajnog ozračja u našoj domovini. “Tko će, ako ne mi, u ovome trenutku povijesti, u svoj njegovoj složenosti, preuzeti na sebe evanđeosku odgovornost, nikada ne tražeći za sebe lakši put? Evanđeosku odgovornost ćemo istinski živjeti samo ako je naše samopouzdanje prožeto iskrenim pouzdanjem u Božju volju. Naše kršćansko samopoštovanje neposredno je povezano s našom vjerodostojnošću”, pojasnio je kardinal.
U božićnoj poruci kardinal je istaknuo da se svaki trenutak ljudskog života može i treba doživljavati kao vrijeme Božje blizine i nježnosti, jer u Kristu svaki čovjek uranja u tajnu Božje ljubavi, a da je božićno vrijeme na osobit način vrijeme Božje blizine i nježnosti, vrijeme Božjeg čovjekoljublja. Zaželjevši da Božić, blagdan milosrdne ljubavi Božje prema čovjeku, postane blagdanom kršćanske solidarnosti čovjeka prema čovjeku, kardinal je pojasnio i da je Božić izazov ljudskom strahu, svakom strahu i osobnom i kolektivnom. Božić nas poziva pobijediti strah, Sin Božji je postao čovjekom i ta istina vjere, taj misterij Božjeg odnosa prema čovjeku govori čovjeku o ljubavi Božjoj, dodao je. Upozoravajući da postoji opasnost da i o Božiću ostanemo rastreseni i da ne živimo kršćanski Božić u njegovoj izvornosti i vjerodostojnosti, kardinal je pojasnio da živjeti Božić znači prepoznati i prihvatiti Boga koji nas ljubi: Bog ljubi čovjeka, svakoga čovjeka, sve ljude. Možemo reći, dodao je, da smo uistinu razumjeli ljubav Božju prema čovjeku kada dopustimo da nas u potpunosti obuzme životna logika te ljubavi, kada naša osobna egzistencija pronađe u ljubavi svoje ishodište, svoj smisao, svoju snagu, svoju pravu veličinu i ljepotu. Prema kardinalovim riječima, riječ je o ljubavi koja proizlazi iz Božje ljubavi prema nama i koja nas obuzima i ispunja, te čini sposobnima za bliskost, blizinu, solidarnost, za darivanje samih sebe, za velikodušno i bezinteresno služenje. Božja ljubav daje smisao i vrijednost ljudskom životu, ona u Isusu Kristu otkriva čovjeka čovjeku i govori kako bi se trebao odnositi čovjek prema čovjeku: prema svim ljudima, bez iznimke, dajući ipak određenu prednost onima kojima su pažnja i pomoć potrebniji, a to konkretno znači da onaj koji je manje ljubljen mora imati prednost u našoj brizi, poručio je kardinal.
Kardinal je u svojoj poruci istaknuo i da nam Božić pomaže da otkrijemo temeljnu istinu naše vjere: bespomoćno i ljudske pomoći potrebno tijelo djeteta Isusa – Sina vječnoga Boga rođenog od žene – po utjelovljenju i rođenju u Betlehemu nerazdvojivo se povezalo s tijelom svakoga čovjeka rođena na ovoj zemlji, nadasve sa siromašnim i poniženim tijelom čovjeka patnika te da zato sve što činimo ili ne činimo čovjeku, našem bratu ili sestri, činimo ili ne činimo samome Kristu, Sinu Božjem koji je postao čovjekom.