Istina je prava novost.

Jesenski plenarni sastanak svećenika Krčke biskupije

Dr. Zvonko Pažin, profesor liturgike na Teologiji u Đakovu u sklopu sastanka održao predavanje "Pastoralna služba i suodgovornost: metodika timskog rada u pastoralu (oblici, oznake i primjena)"

Krk, (IKA) – U Krku je u srijedu 15. listopada održan plenarni svećenički sastanak na kojem su pod predsjedanjem krčkog biskupa Valtera Župana sudjelovali gotovo svi dijecezanski svećenici, redovnici na području Krčke biskupije i krčki bogoslovi iz Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci.

Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem u katedrali koje je vodio karmelićanin o. Ervin Ukušić. Nakon pojedinačnog pristupa sakramentu pomirenja, uslijedio je radni sastanak u dvorani Biskupskog doma.

Dr. Zvonko Pažin, profesor liturgike na Teologiji u Đakovu, govorio je na temu: “Pastoralna služba i suodgovornost: metodika timskog rada u pastoralu (oblici, oznake i primjena)”. Postavio je najprije biblijske i teološke temelje suodgovornosti i timskog rada. Bog j, naime, uzeo čovjeka za suradnika i Božja je metodologija suradnja, suodgovornost i timski rad. Postavio je zatim razliku između direktivnog načina stvaranja skupine za rad u pastoralu, spontanog načina i formalnoga timskog rada s jedne strane, i stvarnoga suradničkog i suodgovornog timskog pastoralnog rada. Takav rad zahtijeva od svećenika još veće angažiranje i više vremena na raspolaganju vjernicima laicima koje treba odgajati i osposobiti za suradnju i suodgovornost. Predavač je to pojasnio iskustvom iz prvih kršćanskih vremena koje nalazimo zapisano u Djelima apostolskim. Kad su Židovi grčkog jezika stali mrmljati protiv domaćih Židova što se u svagdanjem služenju zanemaruju njihove udovice, apostoli su nastupili tako da su kršćanima prepustili izbor sedam muževa na dobru glasu, a oni, apostoli, će ih postaviti nad tom službom đakonata. Primjer je to uzajamnog povjerenja, suradnje i suodgovornosti. Dr. Pažin je istaknuo osnovna obilježja pristupa suradnicima u župnom pastoralu, a to su: prihvaćanje (prihvatiti, cijeniti, voljeti suradnike, vjerovati da Duh Božji u njima djeluje i rasti zajedno s njima), razumijevanje (slušati ljude, uživjeti se u njihovu životnu situaciju i pravilno ih usmjeravati) i stav prema autoritetu (poštovanje, ali ne uzdizanje, prihvaćanje različitosti službi a istog dostojanstva).

Timski rad predavač je pojasnio prema trostrukoj službi Crkve: naučavanja, posvećivanja i služenja. Na primjeru kako se ostvaruje susret obitelji i predbračni tečajevi dr. Pažin je pokazao konkretnu primjenu suodgovornosti i timskog rada. Zbog određenih naslijeđa prošlosti potrebno je sazrijevanje klerika i laika i zato timski rad nije nešto što se može samo tako naučiti, već uključuje pristup životu i povjerenje Duhu Svetome. Tako će Crkva biti ono što jest, zaključio je dr. Pažin, jedno tijelo s različitim udovima od kojih svaki ima svoju nezamjenjivu ulogu.

Nakon predavanja među sudionicima svećeničkog sastanka razvila se živa i korisna rasprava u kojoj je istaknuta opasnost od “klerikalizacije laika”, ali i od “laicizacije svećenika”, trajna skrb za duhovnu i stručnu formaciju vjernika svećenika i laika u pogledu suradnje i suodgovornosti. Na primjeru župnoga pastoralnog i ekonomskog vijeća razjasnila se suradnička uloga jednih i drugih, ako se ispravno teološki i eklezijalno shvati savjetodavni glas pastoralnog vijeća i odgovornost koju nose jedni i drugi.

U popodnevnom dijelu sastanka uslijedile su aktualnosti u pastoralnom životu Krčke biskupije i razna priopćenja. Biskup Župan predstavio je svećenicima intenzivni pastoralni plan ove jeseni, od čega je posebno istaknuo obilježavanje Srednjoeuropskoga katoličkog dana u Krčkoj biskupiji 7. prosinca ove godine, kada će u krčku katedralu doći i predvoditi euharistijsko slavlje ljubljanski nadbiskup Franc Rode. Predviđeno je da tom prigodom iz susjedne Slovenije dođu angažiranije kršćanske obitelji koje će se susresti i razmijeniti iskustva s obiteljima iz Krčke biskupije. Tom se manifestacijom želi pokazati da smo sastavni dio Europe. Krčki biskup je također istaknuo obilježavanje obljetnice prijenosa posmrtnih ostataka krčkog biskupa Antuna Mahnića u krčku katedralu i dana njegove smrti, 14. prosinca, za kada bi se pripremila molitva Bogu da svoga slugu proslavi slavom svetaca ako je njegova volja.

Generalni vikar Ivan Kordić govorio je o vrednovanju u pastoralnom radu Doma za duhovne susrete “Betanija” u Ćunskom kod Lošinja. Predstojnik povjerenstva za obitelj i ekonom Ivan Brnić predstavio je program II. obiteljske škole Riječke metropolije u Omišlju od 23. do 26. studenoga, osnivanje obiteljskog savjetovališta, te je govorio o dvostrukom hodočašću u Rim: prigodom Konzistorija na kome će postati kardinal zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i o zahvalnome nacionalnom hodočašću u Rim od 6. do 9. studenoga, kao i o skoro planiranom otvaranju i blagoslovu Svećeničkog doma u Krku. Kancelar Andrija Depikolozvane govorio je o ispravnom vođenju župne administracije, a vicekancelar Slavko Zec o ženidbenom postupku i spisima.

Predstojnik biskupijskoga katehetskog ureda i povjerenik za mlade Anton Peranić predstavio je pastoralne planove rada s mladima i susrete biskupijskog stručnog vijeća vjeroučitelja, a povjerenik za misije Tomislav Debelić potaknuo je na šire uključivanje u Klub prijatelja misije Lusu gdje djeluje misionar Boris Dabo, krčki svećenik.
Plenarni svećenički sastanak u Krku završio je molitvom da Bog blagoslovi dobre nakane i obilne planove kojima je ispunjena pastoralna jesen u Krčkoj biskupiji.