Istina je prava novost.

IVAN PAVAO II. - SVJEDOK ISTINE

Križarska organizacija Veliko križarsko bratstvo priredila je u subotu 14. listopada okrugli stol u povodu Papina dana "Ivan Pavao II. - svjedok istine".

Zagreb, 15. 10. 2000. (IKA) – Križarska organizacija Veliko križarsko bratstvo priredila je u subotu 14. listopada okrugli stol u povodu Papina dana “Ivan Pavao II. – svjedok istine”. Na okruglom stolu nazočni su bili kardinal Franjo Kuharić, vojni biskup Juraj Jezerinac, zagrebački pomoćni biskup Vlado Košić te predsjednik Skupštine grada Zagreba Franjo Zenko. U uvodnom je razmatranju predsjednik Velikoga križarskog bratstva dr. sc. Petar Kraljević istaknuo kako osim 13 enciklika i niza apostolskih pobudnica Ivan Pavao II. ima i druge neprolazne zasluge. “Vjerujemo da nećemo pogriješiti ako kažemo da 8 dostignuća jamče Ivanu Pavlu II. posebno mjesto u povijesti papinstva. To su određivanje kursa Crkve za 21. stoljeće s naglaskom na novu evangelizaciju, revitalizacija papinstva, hrabro razjašnjenje moralnih izazova s kojima se suočava društvo, miroljubiv otpor totalitarnim režimima počevši od rodne Poljske do posjeta Kubi, unapređenje odnosa sa Židovima, ekumenizam, volja za dijalog s muslimanima i uspješno korištenje modernih komunikacijskih sredstava i poticaj Crkve da se prilagodi novim tehnologijama u svrhu nove evangelizacije”, rekao je dr. Kraljević. O temi “Ivan Pavao II. i istina” govorio je o. dr. sc. Nikola Stanković. Istaknuo je kako Papa enciklika “Vjera i razum” ima izrečeno stajalište o temeljnoj čovjekovoj usmjerenosti prema istini. Govoreći o Ivanu Pavlu II. i ekumenizmu, glavni urednik Glasa Koncila preč. Ivan Miklenić ustvrdio je kako je Papa promicao njegovo ostvarivanje na svim razinama, teološkoj, u praktičnim susretima, molitvenim susretima te u osobnoj molitvi. “Ovaj Papa bit će zacijelo velik po glasovitom Molitvenom susretu za mir predstavnika religija cijeloga svijeta koji je održan u Asizu 1986. godine, a na kojem je sudjelovalo 12 različitih skupina religija od kojih su kršćani svih Crkava i denominacija bili tek jedna. Za vrijeme ovog Pape dogodio se i prvi Europski ekumenski susret kojeg su priredili Vijeće europskih biskupskih konferencija te Konferencija europskih crkava 1989. godine na temu #!Mir, pravednost i očuvanje okoliša#!. Održan je i drugi Europski ekumenski susret 1997. u Grazu na temu #!Pomirenje dar Božji, izvor novoga života#!”, rekao je među ostalim preč. Miklenić. “Ivan Pavao II. i društvo” naziv je predavanja tajnika Velikoga križarskog bratstva mr. sc. Krešimira Cerovca. Istaknuo je kako je Papa u socijalnoj enciklici “Stota godina” iz 1991. godine jasno definirao ulogu društva. Za njega je društvo nenadomjestivo za ostvarenje čovjekova poziva. Čovjek može ostvariti svoje vrijednosti samo u suživljenju i suradnji s drugima.
Program je vodio križar Ivan Štedul, a u glazbeno-recitatorskom programu nastupili su Ivica Kontent, Juraj Ivanić, Sandra Pleskina i Branimir Burić.