Budi dio naše mreže
Izbornik

RUSIJA: RAZLIKE U SHVAAANJU VJERSKIH SLOBODA

Moskva (IKA/KAP )

Moskva, 27. 7. 1996. (IKA/KAP) - Mitropolit Kiril, voditelj ureda za vanjske poslove moskovske patrijarhije, zatražio je od ruskog parlamenta da ograniei djelovanje svih vjerskih zajednica koje nisu "tradicionalno ruske", osobito tzv. "inozemnim misiona

Moskva, 27. 7. 1996. (IKA/KAP) – Mitropolit Kiril, voditelj ureda za vanjske poslove moskovske patrijarhije, zatražio je od ruskog parlamenta da ograniei djelovanje svih vjerskih zajednica koje nisu “tradicionalno ruske”, osobito tzv. “inozemnim misionarima” koji djeluju u Rusiji. Taj je prijedlog mitropolit Smolenska i Kaliningrada iznio na nedavno održanoj raspravi u ruskom parlamentu o promjenama u vjerskom zakonu, na kojem je zastupnicima govorio o dramatienom porastu broja raznih vjerskih sljedbi u Rusiji. Prema pisanju katolieke novinske agencije BLI, vo?a ruskih muslimana Gainutdin dijeli mitropolitovo mišljenje.
Zastupnici su tako?er raspravljali o zakonskim odredbama koje bi roditeljima zabranjivale da ogranieavaju djecu u “zadovoljavanju njihovih religioznih potreba”, te zabranjivali rad vjerskim organizacijama eije ueenje “razara brak i obitelj”.
U Rusiji se i dalje vode politieke rasprave o konaenom izgledu zakona o vjerskim slobodama, koje su se rasplamsale nakon što je skupina zastupnika objavila otvoreno pismo, koje je potpisao i mitropolit Kiril, u kojemu predlažu da se u zakon o vjerskim slobodama dodaju odredbe po kojima bi djelovanje “inozemnih” vjerskih zajednica u Rusiji bilo dopušteno samo pod nadzorom “tradicionalnih” ruskih Crkava. Uslijedile su negativne reakcije dijela zastupnika i javnog mnijenja. Osobito je izjava novoga državnog savjetnika za sigurnost Aleksandra Lebeda o tome kako bi u Rusiji trebalo dozvoliti djelovanje samo pravoslavnih, muslimanskih i budistiekih vjerskih zajednica poveaala zabrinutost javnog mnijenja za vjersku slobodu u Rusiji.
Ogranieenja djelovanja “inozemnih misionara” osobito bi pogodila Katolieku Crkvu u Rusiji u kojoj zbog nedostatka sveaenika djeluju brojni poljski dušobrižnici.