Budi dio naše mreže
Izbornik

HRVATSKI VOJNICI VRATILI SU SE S VOJNIĐKOG HODOĐAćŠA

Zagreb (IKA )

Zagreb, 24. 5. 1995. (IKA) - Pripadnici Hrvatske vojske, policije i HVO-a vratili su se u utorak nave~er, 23. svibnja, s tradicionalnoga vojni~kog hodo~ačđa u Lurd. Hrvatski vojnici veđ tređu godinu za redom sudjeluju na hodo~ačđu, a ovo godičnjem hodo~

Zagreb, 24. 5. 1995. (IKA) – Pripadnici Hrvatske vojske, policije i HVO-a vratili su se u utorak nave~er, 23. svibnja, s tradicionalnoga vojni~kog hodo~ačđa u Lurd. Hrvatski vojnici veđ tređu godinu za redom sudjeluju na hodo~ačđu, a ovo godičnjem hodo~ačđu pridružili su se i hrvatski vojnici HVO-a iz Bosne i Hercegovine. Tijekom puta u Lurd vojnici su posjetili Milano i Aviganon. U Lurd su doputovali popodne 18. svibnja, gdje su bili smječteti u francuskom Caritasovom prihvatiličtu Cite’ secours. Drugog dana boravka u Lurdu prisustvovali su misi u bazilici Superiore, te su potom zapalili svijeđu u ćpilji ukazanja za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. U petak, 19. svibnja, sve~ano je otvoreno 37. mešunarodno vojno hodo~ačđe u bazilici sv. Pia X. Hrvatski vojnci susreli su se petog dana, 20. svibnja, s mladima u vojnom kampu, te su nakon susreta sudjelovali procesiji s Presvetim oltarskim sakramentom. U ve~ernjim satima istog dana, hrvatski vojnici u sve~anim odorama odali su po~ast palim borcima u ratovima na Trgu Peyramele, te su nave~er sudjelovali u na slavlju svjetlosti i na zajedni~koj molitvi u crkvi sv. Bernadette. Zadnjeg dana boravka, 21. svibnja, vojnici su prisustvovali mešunarodnoj misi u bazilici sv. Pia X, te su bili nazo~ni na opročtajnom susretu na Trgu Esplanade du Rosaire. Nave~er istog dana prirešen je koncert u bazilici Pia X, te opročtajna molitva u crkvi sv. Bernadette. Na povratku susreli su se u Nici s Hrvatima iz Hrvatske katoli~ke misije, te su nave~er doputovali u Padovu. U Padovi su 23. svibnja slavili misu na grobu hrvatskog sveca Leopolda Bogdana Mandiđa, te su posjetili baziliku sv. Antuna Padovnskog.
Ovogodičnje hodo~ačđe predvodili su zagreba~ki pomođni biskup Juraj Jezerinac, vojni dučobrižnici o. Jakov Mamiđ, fra Ignacije Vugdelija, hvarski vikar pre~. Jočko ćantiđ, o. Stjepan Bergovec, vl~. Vjekoslav Britvec, o. Stanko Mijiđ, o. Ante Vukoja i o. Ivan Marijanoviđ, te zapovjednik Prve gardijske brigada bojnik Skendera, pukovnik Križanec i potporu~nik Klariđ, a hrvatske vojnike HVO-a predvodio je general Ante Roso.