Istina je prava novost.

MAŽARSKA: "UNAPRIJEDITI DIJALOG SA ĆIDOVIMA I NEMAŽARIMA"

Budimpečta, 28. 4. 1995. (IKA) - Unaprešenje dijaloga i sporazuma sa Ćidovima i nemašarskim nacionalnostima važna je dužnost krčđana u Mašarskoj, istaknuto je u zavrčnoj izjavi 5. mašarskog mešuvjerskog susreta. Jedan od na~ina da se to postigne jest ub

Budimpečta, 28. 4. 1995. (IKA) – Unaprešenje dijaloga i sporazuma sa Ćidovima i nemašarskim nacionalnostima važna je dužnost krčđana u Mašarskoj, istaknuto je u zavrčnoj izjavi 5. mašarskog mešuvjerskog susreta. Jedan od na~ina da se to postigne jest ubrzanje sporazuma i odbacivanje predrasuda. ćiroki crkveni krugovi trebali bi biti bolje upoznati s crkvenim dokumentima za ekumenski i židovsko-krčđanski suodnos, koji su doneseni nakon II. vatikanskog koncila. Predloženo je sastavljanje mječovite židovsko-krčđanske komisije koja bi trebala prou~iti mašarsku povijest od 1938. do 1945. godine. Profesori teologije bi na svoje redovita sveu~ilična predavanja trebali pozvati predava~e drugih konfesija. Odgoj za mešuvjersku toleranciju treba zapo~eti veđ kod djece. Krčđanske Crkve u Mašarskoj trebale bi napraviti zajedni~ki prijevod Biblije i zajedni~ke molitvene tekstove.
Susret je održan u južnomašarskom gradu Gyula, a prirešiva~i su bili Katoli~ki akademski savez “Pax Romana”, “Europska mašarska evangeli~ka omladinska konferencija” i “Europski protestantski mašarski slobodni fakultet”. Mešu sudionicima nazo~ni su bili i grkokatolici, pravoslavni i židovi. Mašarski mešuvjerski susreti održavani su dosada u inozemstvu – u Sionu (ćvicarska), Fuschlu (Austrija), Nassogneu (Belgija) i posljednji 1990. u Borkenu (Njema~ka).