Istina je prava novost.

SV. TEREZIJA OD DJETETA ISUSA - NAUĐITELJICA CRKVE

Zagreb, 24. 4. 1995. (IKA) - Inicijativni odbor za proglačenje sv. Terezije od Djeteta Isusa nau~iteljicom Crkve - za Hrvatsku, na ~elu s dr. Josipom Ladikom, predsjednikom Odbora uputio je, preko papinskog nuncija za Republiku Hrvatsku nadbiskupa Giuli

Zagreb, 24. 4. 1995. (IKA) – Inicijativni odbor za proglačenje sv. Terezije od Djeteta Isusa nau~iteljicom Crkve – za Hrvatsku, na ~elu s dr. Josipom Ladikom, predsjednikom Odbora uputio je, preko papinskog nuncija za Republiku Hrvatsku nadbiskupa Giulia Einaudija, a posredstvom generalnog tajnika HBK prelata Vjekoslava Milovana pismo Sv. Ocu. Pismo je u ime Hrvatske biskupske konferencije osobno potpisao zagreba~ki nadbiskup kardinal Franjo Kuhariđ. Odbor moli, pridružen takvim odborima u Europi i svijetu, da se sv. Terezija od Djeteta Isusa proglasi nau~iteljicom Crkve.
Na poticaj pape Ivana Pavla II. da se sv. Mala Terezija proglasi nau~iteljicom Crkve, u Zagrebu je, 1. velja~e 1995. utemeljen “Inicijativni odbor za proglačenje sv. Terezije od Djeteta Isusa nau~iteljicom Crkve – za Hrvatsku”. Inicijativu za pokretanje takvog odbora dao je generalni kapitul reda bosonogih karmeliđanki, kada je, 19. travnja 1991, uputio Sv. Ocu molbu da se Mala Terezija proglasi nau~iteljicom Crkve. Proces za njeno proglačenje nau~iteljicom Crkve zapo~eo je 1932. ali je ondačnji papa Pio XI, premda je čtovao i cijenio sv. Tereziju od Djeteta Isusa i nazivao je “rije~ju Božjom načem vremenu”, prepustio tu odluku svojim nasljednicima, buduđi da tada nisu bili zreli uvjeti za proglačenje žene nu~iteljem Crkve. S proglačenjem nau~iteljicama Crkve sv. Terezije Avilske apostolskim pismom “Multiformis sapientia” od 27. rujna 1970. i sv. Katarine Sijenske apostolskim pismom “Mirabilis in ecclesia” od 4. listopada 1970. viče ne postoji zapreka u dodjeljivanju i ženama naslova nau~itelja Crkve.