Istina je prava novost.

AMERIĐKI STUDENTI POSJETILI MOSTAR

Mostar, 23. 4. 1995. (IKA) - Ameri~ki studenti franjeva~ke teologije Sveu~iličta u Steubenvilleu, u ameri~koj saveznoj državi Ohio, koji studiraju u izmječtenom kampusu u Gramingu u Austriji, pod vodstvom direktora Univerziteta dr. Jamesa Faugeroussea p

Mostar, 23. 4. 1995. (IKA) – Ameri~ki studenti franjeva~ke teologije Sveu~iličta u Steubenvilleu, u ameri~koj saveznoj državi Ohio, koji studiraju u izmječtenom kampusu u Gramingu u Austriji, pod vodstvom direktora Univerziteta dr. Jamesa Faugeroussea posjetili su 22. travnja o.g. Mostar. Kako javlja HABENA, prilikom tog posjeta studenti su posjetili Franjeva~ki samostan, netom otvorenu obnovljenu Umjetni~ku galeriju, mostarsko Sveu~iličte, a primio ih je i mostarski biskup Ratko Periđ.
U zgradi Sveu~iličta u Mostaru goste su primili ministar prosvjete, znanosti, kulture, čporta i informiranja Hrvatske republike Herceg-Bosne Jozo Mariđ, rektor mostarskog Sveu~iličta dr. Zdenko Kordiđ i dogradona~elnik Mostara Mile Puljiđ, a nazo~ni su bili i predstavnici Crkve i opđinskih vlasti, te studenti Sveu~iličta u Mostaru. Goste je predstavio don Pavao ćekerija, prireditelj posjeta i sam postdiplomski student tog Sveu~iličta. U poslijepodnevnim satima studenti su posjetili Franjeva~ki samostan, gdje ih je primio fra Ivan ćevo koji je goste upoznao s poviječđu franjevaca na tlu Hercegovine, njihovim radom i poviječđu samostana. Fra Ivan je goste takošer upoznao i s progonom franjevaca za vladavine komunizma, istaknuvči kako je u provinciji ubijeno 66 fratara, a njih sedam iz mostarskog samostana, te kako su franjevci ukupno osušeni na 540 godina zatvora. Gosti su zatim običli samostansku knjižnicu u kojoj se nalazi oko 75 tisuđa svezaka, od kojih su neki od neprocjenjive vrijednosti. Prije posjeta franjeva~kom samostanu, ameri~ki su studenti običli netom otvorenu Umjetni~ku galeriju grada Mostara.
Posjet Mostaru direktora i studenata Franciscan University of Steubenvill zavrčen je euharistijskim slavljem koje je nave~er predvodio biskup mostarsko-duvanjski Ratko Periđ. Prije mise biskup Periđ je goste primio u prostorijama Biskupskoga ordinarijata.