Istina je prava novost.

SUSRET SVIH POGLAVARA I POGLAVARICA VIJEŠA FRANJEVAĐKIH ZAJEDNICA Osposobljavati ljude za pomirenje

Zagreb, 23. 4. 1995. (IKA) - Pod predsjedanjem predsjednika Vijeđa franjeva~kih zajednica (VFZ) fra Jure ćar~eviđa, održan je 22. travnja radni sastanak svih poglavara i poglavarica franjeva~kih zajednica. Glavna tema susreta, na kojem je sudjelovao i f

Zagreb, 23. 4. 1995. (IKA) – Pod predsjedanjem predsjednika Vijeđa franjeva~kih zajednica (VFZ) fra Jure ćar~eviđa, održan je 22. travnja radni sastanak svih poglavara i poglavarica franjeva~kih zajednica. Glavna tema susreta, na kojem je sudjelovao i fra Andreas Mueller, voditelj Franjeva~koga misijskog centra (MZF) iz Bonna, bio je razgovor o Koordinacionom uredu “Domus nova”, mešunarodnoj franjeva~koj udruzi za pomođ u obnovi ratom razručenih podru~ja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Druga tema sastanka bilo je osnivanje Franjeva~kog instituta za mirovna istraživanja. “Mirotvorstvo je nedjeljivo od duha sv. Franje Asičkog i njegovih sljedbenika. Na osnovi vlastite tradicije i rasprostranjenosti svoga djelovanja (na podru~ju bivče Jugoslavije živi i radi oko 1700 franjevaca i otprilike toliko franjevki) franjeva~ke zajednice osjeđaju dužnost tražiti nove putove pomirenja i mira. Na podru~ju, gdje je bilo mnogo ratnih sukoba, franjevci su u duhu Evanšelja sabirali ljude razli~itih kultura i religija te ih osposobljavali za pomirenje. Makar nisu mogli sprije~iti rat, ipak su nastojali ublažiti nevolje i sprije~iti veđa zla”, re~eno je na sastanku Vijeđa franjeva~kih zajednica.