Istina je prava novost.

HRVATSKA DOBIVA TREŠEG PROGLAćENOGA SVECA - MARKA KRIĆEVĐANINA

Rim, 11. 4. 1995. (IKA) - Redoviti javni konzistorij za proglačenje svetaca održao se 10. travnja, u Vatikanu, a na njemu se glasovalo i o proglačenju hrvatskog blaženika Marka Križev~anina svetim. Bl. Marko Križev~anin bio je sveđenik zagreba~ke nadbis

Rim, 11. 4. 1995. (IKA) – Redoviti javni konzistorij za proglačenje svetaca održao se 10. travnja, u Vatikanu, a na njemu se glasovalo i o proglačenju hrvatskog blaženika Marka Križev~anina svetim. Bl. Marko Križev~anin bio je sveđenik zagreba~ke nadbiskupije i ostrogonski kanonik, kojega su 7. rujna 1619. u Kočicama, danačnja Slova~ka, ubili kalvini. S hrvatskim blaženikom iz Hrvatske ubijena su i dvojica isusovaca bl. Stjepan Pongracz i bl. Melkior Grozdiecki. Blaženim ih je proglasio papa Pio X. 15. sije~nja 1905. u Rimu.
Papa Ivan Pavao II, na molbe viče biskupa, dozvolio je, buduđi da je rije~ o mu~enicima, da se postupak za proglačenje svetima dovrči bez traženja i ispitivanja ~uda. Tako đe Crkva u Hrvata dobiti svoga tređeg proglačenoga sveca, nakon sv. Nikole Taveliđa i sv. Leopolda Bogdana Mandiđa. Proglačenje koči~kih mu~enika svetim bit đe, kako se o~ekuje, za Papina posjeta Slova~koj u srpnju ove godine.