Istina je prava novost.

KATOLIĐKA CRKVA U BOSNI I HERCEGOVINI UPOZORAVA NA TEĆAK POLOĆAJ HRVATA NA PODRUĐJU POD NADZOROM ARMIJE BIH "Ni mrtvima se ne da mira u njihovim grobovima, a preostali živi sustavno se progone, plja~kaju i zastračuju"

Zagreb, 7. 4. 1995. (IKA) - Pomođni biskup sarajevski Pero Sudar uputio je, u ime ordinarijata sarajevske nadbiskupije, pismo predsjedniku predsjedničtva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviđu. U pismu biskup Sudar upozorava predsjednika Izetbegoviđa na

Zagreb, 7. 4. 1995. (IKA) – Pomođni biskup sarajevski Pero Sudar uputio je, u ime ordinarijata sarajevske nadbiskupije, pismo predsjedniku predsjedničtva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviđu. U pismu biskup Sudar upozorava predsjednika Izetbegoviđa na težak položaj i sustavni progon Hrvata katolika u sredičnjoj Bosni, odnosno na podru~ju pod kontrolom Armije BiH, u čto su se, tijekom svoga nedavnog trotjednog obilaska toga podru~ja, uvjerili najviči predstavnici Katoli~ke Crkve u BiH. Podsjeđajuđi na napore čto ih je Katoli~ka Crkva ~inila i čto ih joč uvijek ~ini kako bi se barem umanjilo zlo koje je zadesilo Bosnu i Hercegovinu biskup Pero Sudar upozorava na težak i tragi~an položaj u kojem se nalaze Hrvati katolici, sveđenici, crkvene ustanove i objekti. Pičuđi predsjedniku o uničtavanju sakralnih objekata, skrnavljenju grobova i progonu Hrvata biskup, pored ostaloga, kaže: “Ni mrtvima se ne da mira u njihovim grobovima, a preostali živi sustavno se progone, plja~kaju i zastračuju”.
U pismu iz nadbiskupskog ordinarijata u Sarajevu posebice se upozorava na posljednji incident u Travniku ~iji je župnik ordinarijat izvijestio o skidanju križa s tornja tamočnje crkve, čto su u~inili pripadnici Armije BiH. Na vijest o tome incidentu reagirao je i kardinal Vinko Puljiđ koji je iz Amerike od vlasti u Sarajevu zatražio hitnu i iscrpnu istragu, te kaznu za po~initelje toga zlo~ina. Upozoravajuđi predsjednika Izetbegoviđa kako je sve viče pritužbi na pripadnike Armije BiH, koje se smatra odgovornim i za veđinu ostalih zlodjela nad sakralnim objektima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, na kraju pisma stoji: “Vama, gospodine predsjedni~e, upuđujemo ovaj dopis, jer ~in poput ovoga na izravan i nedvosmislen na~in opovrgava ono čto pred javnočđu izjavljujete”.
Kako javlja sarajevski radio, opđinska tijela u Travniku su, u mešuvremenu, najočtrije osudila taj divlja~ki ~in, te priopđila kako je križ pronašen i kako đe u najskorije vrijeme biti vrađen na toranj crkve.