Istina je prava novost.

VIJESTI IZ BANJOLUĐKE BISKUPIJE

Zagreb, 24. 3. 1995. (IKA) - Prema najnovijim vijestima iz banjolu~kog biskupskog ordinarijata biskup Franjo Komarica i sveđenici banjolu~ke biskupije ~ine sve kako bi preostalim vjernicima pružili čto viče pomođi, kako duhovne tako i materijalne, te ~i

Zagreb, 24. 3. 1995. (IKA) – Prema najnovijim vijestima iz banjolu~kog biskupskog ordinarijata biskup Franjo Komarica i sveđenici banjolu~ke biskupije ~ine sve kako bi preostalim vjernicima pružili čto viče pomođi, kako duhovne tako i materijalne, te ~ine sve kako bi, barem donekle, ublažili tečku neizvjesnost i probleme tamočnjih katoli~kih vjernika, ali i pripadnika drugih vjeroispovjesti, a katolici toga kraja nastoje i dalje ustrajati u svojoj miroljubivosti i svjedo~enju Kristova Evanšelja.
Jedina materijalna pomođ koju dobijaju tamočnji katolici stiže zaslugom biskupijskog Caritasa. Od te pomođi, premda za njih same nedovoljne, mnogi izdvajaju kako bi pomogli svojim susjedima, pravoslavnim i muslimanskim vjernicima. Biskup Komarica je i uz ovogodičnju korizmu pozvao svoje vjernike da ustraju u miroljubivosti i pračtanju.
Blagdan sv. Josipa, kojeg vjernici cijeloga banjolu~kog kraja čtuju kao svoga mođnog začtitnika, posebno je sve~ano proslavljen u župama Prijedor, Trn i Nova Topola, gdje su župne crkve posveđene tom svecu.
U subotu, 18. ožujka, biskup Komarica je pohodio župu Prijedor, koju je do sada napustilo oko 550 vjernika. U tamočnjoj župnoj dvorani, (crkva je minirana u jesen 1992. godine), biskup je slavio s okupljenim vjernicima, domađim župnikom Tomislavom Matanoviđem i okolnim sveđenicima misu za mir, te okupljenima uputio rije~i utjehe i ohrabrenja. Istoga je dana biskup Komarica posjetio i župu ćurkovac gdje je običao ručevine tamočnje velike župne crkve, te razgovarao s župnikom fra Josipom Božiđem i predstavnicima župljana o sadačnjem stanju u župi. Biskup je župljanima obeđao pomođ – preko Caritasa – za proljetnu sjetvu.
U nedjelju, 19. ožujka, biskup Komarica pohodio je redovnice i vjernike u samostanu i župi Bosanski Aleksandrovac, s njima slavio misu te se zadržao u dužem razgovoru o trenutnom stanju u toj župi.
Narednog dana, u ponedjeljak 20. ožujka, biskup se uputio u župu Trn koja je toga dana sve~ano slavila blagdan svog nebeskog začtitnika sv. Josipa, te tamo predvodio euharistijsko slavlje. Unato~ izravnim napadima za župnu kuđu i crkvu, domađi župnik fra Blaž Markoviđ i redovnice Družbe Klanjateljice Krvi Kristove ostali su sa svojim vjernicima, pružajuđi im potporu i utjehu.
Toga je dana biskup posjetio i župu Nova Topola te s tamočnjim vjernicima i sveđenicima molio za mir, a posebice za, joč u lipnju 1992. godine, nasilno odvedenog župnika Ratka Grgiđa.
U prostorijama biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci održana je, 22. ožujka o.g, redovita mjese~na sveđeni~ka duhovna obnova koju je predvodio biskup Franjo Komarica. Biskup je zajedno sa sveđenicima razmičljao o rije~ima apostolske pobudnice “Pastores dabo vobis”.
U ~etvrtak, 23. ožujka, u samostanu sestara Klanjateljica Krvi Kristove, s. Damjana Kova~eviđ i mr. Ivica Božinoviđ, održali su jednodnevnu obnovu za česnaest žena iz Banja Luke i okolice.