Istina je prava novost.

BANJOLUĐKI BISKUP FRANJO KOMARICA POHODIO ĆUPE VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

Zagreb, 24. 3. 1995. (IKA) - Banjolu~ki biskup Franjo Komarica pohodio je, s joč trojicom sveđenika iz banjolu~kog kraja, 23. ožujka o.g. župe vrhbosanske nadbiskupije u Bjeljini i Br~kom, doznajemo iz banjolu~kog vikarijata u Zagrebu. Uz veliko zalaga

Zagreb, 24. 3. 1995. (IKA) – Banjolu~ki biskup Franjo Komarica pohodio je, s joč trojicom sveđenika iz banjolu~kog kraja, 23. ožujka o.g. župe vrhbosanske nadbiskupije u Bjeljini i Br~kom, doznajemo iz banjolu~kog vikarijata u Zagrebu.
Uz veliko zalaganje pravoslavnog episkopa zvorni~ko-tuzlanskog Vasilija i uz potrebne dozvole Ministarstva vjera “Republike Srpske” biskupu i sveđenicima je omoguđen obilazak crkvenih zgrada i vjernika u spomenutim župama u kojima se veđ tri godine nije slavila misa jer nema sveđenika.
Ćupna crkva pre~asnog Srca Marijina u Bijeljini osposobljena je, zauzimanjem tamočnjih gradskih vlasti koje su o svom tročku na inzistiranje episkopa Vasilija popravili očteđenje na vratima i iznutra o~istili crkvu, za bogoslužje. Premda su biskupov dolazak i misa bili najavljeni preko lokalne radio postaje, vjernici se nisu usudili dođi do crkve. Biskup se sa pratnjom zadržao u dužem razgovoru s episkopom Vasilijem. Razgovaralo se o potrebi da se omoguđi pastoralno djelovanje svim vjerskim službenicima Katoli~ke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve u BiH i Hrvatskoj. Bilo je govora i o potrebi skoračnjeg sastanka episkopa i biskupa s podru~ja Bosne i Hercegovine. Biskup se takošer episkopu zahvalio na zauzimanju da se normalizira pastoralni rad mešu vjernicima koji su ostali u nekim župama Bosanske Posavine. Prilikom svoga posjeta Bijeljini banjolu~ki je biskup dao i intervju za lokalnu radio postaju.
U Br~kom je biskup slavio misu u očteđenoj, ali za misu osposobljenoj, crkvi Presvetog Srca Isusova u kojoj se okupilo sedamdesetak vjernika, veđinom žena. Nakon mise biskup i sveđenici su porazgovarali s vjernicima, te im podijelili darove i obeđali skoru pomođ biskupskog Caritasa. Na Caritasovu se pomođ prijavilo 160 osoba. Dok je u župnom stanu u Bijeljini razred jedne osnovne čkole, župni stan u Br~kom je razručen, a vjernici đe ga, uz odobrenje tamočnjih gradskih vlasti, pokučati urediti.