Istina je prava novost.

IZABRANA NOVA UPRAVA FRANJEVACA KONVENTUALACA

Cres, 10. 3. 1995. (IKA) - U nastavku rada kapitula franjevaca konventualaca, koji se održava u samostanu sv. Frane u Cresu od ponedjeljka 6. ožujka, u srijedu i ~etvrtak 8. i 9. ožujka, podnesena su tri važna izvječđa o stanju u cijeloj provinciji: izv

Cres, 10. 3. 1995. (IKA) – U nastavku rada kapitula franjevaca konventualaca, koji se održava u samostanu sv. Frane u Cresu od ponedjeljka 6. ožujka, u srijedu i ~etvrtak 8. i 9. ožujka, podnesena su tri važna izvječđa o stanju u cijeloj provinciji: izvječđe kapitularnog kustosa, fra Ilije Mičkiđa, izvječđe o. provincijala fra Ljudevita Mara~iđa i izvječđe generalnog vizitatora fra Janeza Kurbusa. Kapitularni kustos je prikazao stanje i u samostanima izvan domovine, u SAD-u, Kanadi, Italiji, Njema~koj, i Austriji, a ostala dvojica iznijela su stanje u hrvatskoj provinciji sv. Jeronima, pri ~emu su istaknuli da je u posljednje tri godine zabilježen blagi porast broja brađe. Izaslanik o. generala, o. Janez Kurbus izvjestio je o svom pohodu hrvatskim samostanima, te uz pohvale iznio i nekoliko primjedaba s prijedlozima rječenja. Na kapitulu je razmatrana i potreba čto boljeg osmičljanja čibenskog samostana, koji je hrvatsko nacionalno svetičte sv. Nikole Taveliđa te splitskoga samostanskog kompleksa sv. Frane, vrađenog provinciji. Nakon tog dijela zasjedanja, raspravljalo se o pitanjima vezanima uz izdava~ku djelatnost “Veritasa”, s prijedlogom da se uz 800. obljetnicu rošenja sv. Antuna glasilu vrati negdačnje ime “Glasnik sv. Antuna Padovanskoga”, a takošer i o promicanju apostolata “Vojske Bezgrečne”.
Na kapitulu je potvršen veđ izabrani o. provincijal fra Ljudevit Mara~iđ, kome su, nakon čto je položio zakletvu i ispovijest vjere, brađa izrazila počtovanje i poslučnost. Nakon odluke da se broj definitora s ~etiri ~lana poveđa na pet, izabrani su novi definitori: fra Filip Musa, ujedno izabran i za zamjenika provincijala, fra Maksimiljan Herceg, fra Bernardin Filiniđ, fra Stjepan Gaguliđ i fra Marko Pučkariđ, ujedno izabran i za tajnika provincije. Za kapitularnog kustosa izabran je fra Ferdinand Đavar, a za ekonoma provincije ponovno fra Ivan Radeljak.