Istina je prava novost.

KONFERENCIJA O KATOLIĐKIM MEDIJIMA U SREDNJOJ I ISTOĐNOJ EUROPI

Varčava, 8. 3. 1995. (IKA/KAI) - Predstavnici katoli~kih medija iz Bjelorusije, Rusije, Bugarske, Poljske, Slova~ke i Ukrajine sudjelovali su na konferenciji o medijima u Isto~noj i Sredičnjoj Europi, koja je od 1. do 4. ožujka održana u Varčavi. Konfer

Varčava, 8. 3. 1995. (IKA/KAI) – Predstavnici katoli~kih medija iz Bjelorusije, Rusije, Bugarske, Poljske, Slova~ke i Ukrajine sudjelovali su na konferenciji o medijima u Isto~noj i Sredičnjoj Europi, koja je od 1. do 4. ožujka održana u Varčavi. Konferenciji je predsjedao biskup Jan Chrapek, uime Vijeđa europskih biskupskih konferencija.
O. Jerzy Mazur i Tatiana Savko, novinari mjese~nika “Dialog”, koji objavljuje ekumenske tekstove na ruskom, bjeloruskom i poljskom jeziku, predstavili su stanje katoli~kih medija u Bjelorusiji. List je po~eo s izlaženjem prije godinu dana i imao je ~etiri fotokopirane stranice. Danas ima 24 stranice u boji i nakladu od 9.000 primjeraka. Drugi mjese~nik “Ave Maria” ima nakladu od 5.000 primjeraka i bavi se isklju~ivo marijanskim temama. U Poljskoj postoji oko 500 katoli~kih novina s veđom nakladom, te viče od 2.000 župnih listova. Biskup Chrapek je posebno istaknuo važnost katoli~ke novinske agencije KAI, koja je stekla ugled u medijima, te “pomaže u mijenjanju slike Crkve u Poljskoj”. U Poljskoj postoji oko 30 biskupijskih radio-stanica, te “Radio Maria”.
U europskom dijelu Rusije postoje dva mjese~nika “Istina i Zyzn” i “Lubov i Istina”, te tjednik “Svet Evangeli”, a prema rije~ima novinara Victora Khruia, katoli~ka i pravoslavna Crkva zapo~et đe uskoro emitirati zajedni~ki vjerski radio program. U Magadanu postoji takošer i katoli~ka televizija, koja dnevno emitira dva sata programa. “Ljudi se srame priznati da slučaju katoli~ki radio”, rekli su predstavnici Slova~ke Vladimir Slovak i Jan Metes, a najrazvijenija medijska djelatnost Katoli~ke Crkve je proizvodnja vjerskog video programa s mnogo pop-glazbe.
Predstavnici Ukrajine istaknuli su potrebu emitiranja Radio Vatikana i za ukrajinsko podru~je, te nedostatak materijalnih sredstava za u~inkovitiju medijsku nazo~nost Crkve. Ukrajinska televizija vjerski program shvađa kao oglase, pa skupo naplađuje vrijeme emitiranja.
Ameri~ka biskupska konferencija obeđala je nastaviti s financijskom pomođi katoli~kim medijima na tom podru~ju.