Istina je prava novost.

EUROPSKI EKUMENIZAM NADAHNUT ASIćKIM "SIROMAćKOM"

Ćeneva, Asiz, 8. 3. 1995. (IKA) - Viče od 100 crkvenih poglavara i ~lanova (katoli~kog) Vijeđa Europske Biskupske konferencije (CCEE) i (protestantsko-anglikansko-pravoslavne) Konferencije Europskih Crkava (CEC/KEK) sastat đe se, od 12. do 14. svibnja,

Ćeneva, Asiz, 8. 3. 1995. (IKA) – Viče od 100 crkvenih poglavara i ~lanova (katoli~kog) Vijeđa Europske Biskupske konferencije (CCEE) i (protestantsko-anglikansko-pravoslavne) Konferencije Europskih Crkava (CEC/KEK) sastat đe se, od 12. do 14. svibnja, na dvodnevnom savjetovanju o prirešivanju II. Europskoga ekumenskog susreta. Tom prigodom sudionici đe se nadahnjivati duhom sv. Franje u gradu “Sv siromačka” u Asizu. Na programu je, izmešu ostaloga, zajedni~ko bogoslužje i javni susret s poznatim europskim osobama, koje se otvoreno priznaju krčđanima, a odlu~it đe se i o mjestu i sadržaju II. Europskoga ekumenskog susreta. Prvi Europski ekumenski susret za pravdu, mir i skrb za sve stvoreno, održan je u lipnju 1989. u Bazelu. Sljedeđi Europski ekumenski susret zakazan je za 1997. godinu. Pretpostavlja se da đe to biti u Grazu, a tema je “Opračtanje – Božji dar i izvor novog života”.
Predsjednici CCEE i CEC, kardinal Miloslav Vlk i Dean John Arnold, istaknuli su u zajedni~kom pismu upuđenom predsjedavajuđima katoli~kih biskupskih konferencija kao i vodstvu nekatoli~kih Crkava u Europi, da se II. Europski ekumenski susret oslanja na nadu da đe pomođi narodima Europe u postizavanju dubljeg iskustva pračtanja, čto ga zahtijevaju religiozni život i dručtveni odnosi.