Istina je prava novost.

ĐEćKA - NEUSPJELI PREGOVORI IZMEŽU KARDINALA I PREMIJERA

Prag, 8. 3. 1995. (IKA) - Prački nadbiskup kardinal Miloslav Vlk, predsjednik Đečke biskupske konferencije i ~ečki ministar predsjednik Vaclav Klaus u trosatnom zatvorenom susretu na kome je bilo rije~i o aktuelnim problemima u odnosima ~ečke Crkve i d

Prag, 8. 3. 1995. (IKA) – Prački nadbiskup kardinal Miloslav Vlk, predsjednik Đečke biskupske konferencije i ~ečki ministar predsjednik Vaclav Klaus u trosatnom zatvorenom susretu na kome je bilo rije~i o aktuelnim problemima u odnosima ~ečke Crkve i države, 6. ožujka u Pragu, nisu se složili oko pitanja novoga državnog zakona o vjerskim zajednicama i povratka crkvene imovine.
U kratkoj izjavi novinarima premijer Klaus je rekao kako se razgovaralo o brojnim detaljima, no, bez sporazuma. Kardinal Vlk je izjavio kako je od premijera zatražio pobliža objačnjenja o sadržaju nacrta novih zakona koji se odnose na vjerske zajednice, a koje vlada namjerava predložiti Parlamentu sljedeđeg tjedna. Tim zakonima trebalo bi urediti odnose Crkve i države i riječiti pitanje financiranja Crkve, a Ministarstvo kulture nije dovoljno uklju~ilo Crkvu u njihovu pripravu. Kardinal žali čto je na ovom susretu dobio samo djelomi~ne odgovore, a razgovori oko povratka Crkvi oduzete imovine ponovno su odgošeni.
Crkvu sve viče predstavljaju kao neprijatelja
Prije spomenutog razgovora kardinal Vlk se potužio novinarima da se u ~ečkim javnim glasilima Crkva sve viče prikazuje kao neprijatelj dručtva. Pet godina nakon zanosnog oslobošenja 1989. g. ponovno se sve ja~e osjeđa utjecaj dugotrajne protucrkvene promi~be i komunisti~kog odgoja. Na pitanje začto upravo najja~a ~ečka politi~ka stranka, Demokratska grašanska stranka (ODS), koju predvodi premijer Klaus, otvoreno pokazuje neprijateljski stav prema Crkvi, kardinal je odgovorio da ta stranka sve viče i viče dobiva liberalisti~ko usmjerenje. Crkvi se predbacuje čto traži počtivanje đudorednih temelja dručtvenog života.
Predstavnici vladajuđe koalicije ~etiriju stranaka nisu se, u razgovorima krajem pročlog tjedna, složili glede povratka crkvenih posjeda. Grašanski demokrati (ODS) ostaju na svom stajaličtu da se Crkvi vrate samo neke zgrade, a nipočto zemljičte. Obje krčđanskodemokratske stranke to odlu~no odbijaju. Izgledi za sporazum jedva postoje.