Istina je prava novost.

TELEVIZIJSKA SERIJA POSVAŽALA KRćŠANE I MUSLIMANE

Sofija, 4. 3. 1995. (IKA) - Bugarska televizijska serija ozbiljno je ugrozila odnose krčđana i muslimana u zemlji. Serija govori o životu Pomaka, jedne skupine Bugara slavenskog porijekla, koji su za vrijeme turske vlasti morali prijeđi na sunitski Isla

Sofija, 4. 3. 1995. (IKA) – Bugarska televizijska serija ozbiljno je ugrozila odnose krčđana i muslimana u zemlji. Serija govori o životu Pomaka, jedne skupine Bugara slavenskog porijekla, koji su za vrijeme turske vlasti morali prijeđi na sunitski Islam. Radnja se odvija u vrijeme dolaska komunista na vlast, i s tim u vezi uklanjanja nacionalnih i religioznih simbola.
Predsjednik udruženja pravoslavnih sveđenika, Bojan Sarew, izjavio je novinarima da film omalovažava muslimane i predstavlja ih kao “podivljala plemena”. Nikolai Dobrew predsjednik Komisije za nacionalnu sigurnost, potvršuje da film predstavlja prijetnju mirnom stanju u zemlji, te da naručava krčđansko-muslimanske odnose i poti~e etni~ke sukobe.
Gradsko vodstvo najavljuje daljnju borbu protiv emitiranja serije, kao i tužbu protiv scenarista i redatelja filma, a nije isklju~ena ni moguđnost da se slu~ajem pozabavi i sam Parlament u Sofiji.