Istina je prava novost.

PAPIN SUSRET S HODOĐASNICIMA NA ĐISTU SRIJEDU

Vatikan, 2. 3. 1995. (IKA) - Papa Ivan Pavao II. na svom je redovitom susretu s hodo~asnicima i izletnicima u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu, u srijedu 1. ožujka, podsjetio na važnost slučanja rije~i Božje, molitve i djela ljubavi, koja su plod odgovora n

Vatikan, 2. 3. 1995. (IKA) – Papa Ivan Pavao II. na svom je redovitom susretu s hodo~asnicima i izletnicima u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu, u srijedu 1. ožujka, podsjetio na važnost slučanja rije~i Božje, molitve i djela ljubavi, koja su plod odgovora na poziv obrađanja i pomirbe. Papa je, govoređi o naravi Pepelnice ili Điste srijede i o svrsi korizmenog vremena, podsjetio na rije~i koje je apostol Pavao uputio Korinđanima (2 Kor 5, 20) i koje bogoslužje Pepelnice upuđuje svim krčđanima: “Dajte, pomirite se s Bogom”, te na rije~i koje prate obred pepeljenja, a koje su takošer uzete iz Svetog pisma: “Spomeni se, ~ovje~e, da si prah i da đeč se u prah vratiti” (usp. Post 3, 19) te “Obratite se i vjerujte Evanšelju” (usp. Mk 1, 15). Papa je pri tome rekao: “Stav se pokore i obrađenja mora preto~iti u konkretne ~ine duhovne obnove i djela ljubavi prema brađi… Uzdržati se od jela ili, u svakom slu~aju, podvrgnuti se ograni~enju, odgovara raznovrsnim potrebama ljudskog postojanja te, u skladu s tim, post i nemrs zadobivaju zna~enja koja su važna kako za tjelesni život tako i za ~ovjekovo duhovno iskustvo”. Podsjetivči na poticaj koji je uputio u ovogodičnjoj poruci za korizmu, da ova korizma bude vrijeme borbe protiv nepismenosti kao izraz ljubavi, Papa je napomenuo da ovogodičnja korizma zapravo uvodi u pripravu na proslavu velikog jubileja 2000.
Istoga je dana misu Pepelnicu s obredom pepeljenja Papa služio u rimskoj dominikanskoj bazilici sv. Sabine na Aventinu. Bogoslužje je zapo~elo pokorni~kim ophodom iz obližnje benediktinske crkve sv. Anzelma. U obredu pepeljenja Svetom je Ocu pepeo na glavu stavio kardinal Ugo Poletti.