Istina je prava novost.

CRKVENE ćKOLE U SLOVAĐKOJ JOć UVIJEK DISKRIMINIRANE

Banska Bystrica/Badine, 1. 3. 1995. (IKA) - Na 11. plenarnom zasjedanju Slova~ke biskupske konferencije, kojoj je u utorak 28. velja~e, bio nazo~an i apostolski nuncij u Slova~koj, nadbiskup Luigi Dossena, biskupi su raspravljali o tekuđoj crkvenoj prob

Banska Bystrica/Badine, 1. 3. 1995. (IKA) – Na 11. plenarnom zasjedanju Slova~ke biskupske konferencije, kojoj je u utorak 28. velja~e, bio nazo~an i apostolski nuncij u Slova~koj, nadbiskup Luigi Dossena, biskupi su raspravljali o tekuđoj crkvenoj problematici, poglavito o novom Katekizmu Katoli~ke Crkve. Raspravljalo se i o skorom pohodu Svetog Oca Slova~koj, koji đe biti to~no utvršen nakon posjeta isusovaca o. Roberto Tucci, prireditelje papinih putovanja. On u Bratislavi boravi od 7. do 9. ožujka, gdje se sastaje s tajnikom Slova~ke biskupske konferencije. U odbor za pripravu Papina dolaska imenovani su biskupi i sveđenici na ~elu sa biskupom Rebekom. Pastirski pohod Svetog Oca poklapa se s proslavom koči~kih mu~enika, koje đe tom prigodom Sveti Otac proglasiti svetima. Za pripravu te crkvene sve~anosti, zadužen je kardinal Feliciho. Odrešeno je da đe se Papa sa slova~kom mladeži susresti u Nitri.
U kona~nom prijevodu Katekizma Katoli~ke Crkve na slova~ki jezik, u Rimu su sudjelovali mons. Jozef Zlatansky, mons. ćtefan Vrablec, mons. Ferdinand Javor te prof. slova~kog jezika Jozef Gombala, koji je prijevod na slova~ki usporešivao s latinskim predločkom, re~eno je na na zasjedanju BKS, na kojoj su biskupi istaknuli da đe se na temelju novoizdanog Katekizma prirediti novi vjeronau~ni udžbenici za čkole.
Crkvene čkole ponovno su bile na dnevnom redu plenarnog zasjedanja slova~kih biskupa, pri ~emu su istaknuli da problemi vezani uz ta pitanja joč nisu riječeni. Biskupi su istaknuli da su crkvene čkole u Slova~koj joč uvijek diskriminirane.