Istina je prava novost.

RELIKVIJE IZ MANASTIRA LAVRA PREDANE PRAVOSLAVNOJ CRKVI U SEVASTOPOLJU

Relikvije (svete moći) kanoniziranih monaha kijevskog manastira Lavra predane su sevastopoljskoj crkvi Sv. Nikole.

Kijev, 28. 2. 1995. (IKA/KAI) – Relikvije (svete moći) kanoniziranih monaha kijevskog manastira Lavra predane su sevastopoljskoj crkvi Sv. Nikole. “Znak je Božje volje da naša borba za mir, sporazum i uzajamno razumijevanje između različitih sukobljenih pravoslavnih Crkava, djeluje”, kazao je mitropolit Vladimir, poglavar Ukrajinske Pravoslavne Crkve (Moskovskog patrijarhata).
Kijevski manastir Lavra, koji je zapravo skup od nekoliko manastira, smješten je na mjestu na kojem je, prema tradiciji, veliki knez Vladimir kršten, i odakle je započeo pokrštavanje “zemlje Rus” (današnje Ukrajine i Rusije). Posmrtni ostaci 118 svetaca nalaze se u Lavri. Neki od tih manastira su isklesani u spiljama, što je utjecalo na njihov naziv na ukrajinskom jeziku.
U doba komunističkog režima, Lavra je oduzeta Crkvi i upotrebljavana kao “muzej ateizma”. Sada su neki dijelovi Lavre predani natrag Crkvi. Svjetovne institucije, kao npr. Talijansko veleposlanstvo, premda različite od onih u komunističkom režimu, još uvijek imaju svoj radni prostor u većini bivših manastira. Dio Lavre koji se koristi kao manastir je pod jurisdikcijom Ukrajinske Pravoslavne Crkve Moskovskog patrijarhata.