Istina je prava novost.

BL. EDITA STEIN - "MUČENICA NAŠEG STOLJEĆA"

Bl. Edita Stein, bosonoga karmelićanka, Židovka i mučenica, na čast oltara uzdignuta u svibnju 1987. godine, četvrta je žena o kojoj je Papa govorio u svome posebnom nizu o ženama koje su služile miru.

Vatikan, 27. 2. 1995 (IKA) – Bl. Edita Stein, bosonoga karmelićanka, Židovka i mučenica, na čast oltara uzdignuta u svibnju 1987. godine, četvrta je žena o kojoj je Papa govorio u svome posebnom nizu o ženama koje su služile miru. Za vrijeme Anđeoskog pozdravljenja u nedjelju, 26. veljače, Sveti Otac je o njoj rekao kako je ubijena u koncentracijskom logoru u Auschwitzu, kao i mnoge druge žrtve nacističkog terora i okrutnosti te istaknuo kako je ona, židovskog podrijetla i odgojena u otačkoj predaji, prihvatila Evanđelje, no nije odbacila svoje uljudbene i vjerske korijene. “Krist, kojega je upoznala idući tragom sv. Terezije Avilske, pomogao joj je da dublje zađe u povijest svojega naroda. Pogledom je uprtim u Otkupitelja naučila mudrost križa koja ju je osposobila za novu solidarnost s braćom koja pate. Njezina je velika čežnja postala želja da se pridruži boli Boga koji se utjelovio, prikazujući život za svoj narod. Suočila se s odvođenjem u logor i mogućnošću #!mučeništva#!, istinski svjesna da ide #!umrijeti za svoj narod#!”. Nastavivši dalje govor o bl. Editi Stein, Papa je istaknuo njenu ulogu u promaknuću žene, borbu da se ženama priznaju prava vlastita svakom ljudskom biću kao i ona posebna ženstvu. “Govoreći o ženi, rado je isticala njezin poziv #!supruge i majke#!, ali je istodobno uzvisivala i ulogu na koju je pozvana na svim područjima uljudbenog i društvenoga života”, rekao je Papa te nastavio o njenom traženju “potpune istine stvari” i stalnom nastojanju da spoji zahtjeve razuma i vjere.
Završavajući svoj govor o bl. Editi Stein, Sveti je Otac dodao: “Danas Presvetoj Djevici želimo poglavito povjeriti sklad i mir među vjernicima raznih vjera. Bog je ljubav te po svojoj naravi ujedinjuje a ne dijeli one koji u Njega vjeruju. Navlastito židovi i kršćani ne mogu zaboraviti svoje posebno bratstvo što je svoje korijene pustilo u providnosni Božji naum koji prati njihovu povijest”.