Istina je prava novost.

GENERALNI PROSVJED NIGERIJSKIH KRćŠANA

Lagos, 2. 2. 1995. (IKA) - Udruga nigerijskih krčđana priredila je 1. i 2. velja~e, generalni prosvjed u regiji Kano zbog smrti dvojice krčđana, ubijenih od muslimanskih fundamentalista. Sve trgovine, čkole i bolnice, kojih su vlasnici ili ih vode krčđa

Lagos, 2. 2. 1995. (IKA) – Udruga nigerijskih krčđana priredila je 1. i 2. velja~e, generalni prosvjed u regiji Kano zbog smrti dvojice krčđana, ubijenih od muslimanskih fundamentalista. Sve trgovine, čkole i bolnice, kojih su vlasnici ili ih vode krčđani, zatvoreni su. U toj zapadnoafri~koj državi od 102 milijuna stanovnika, oko 45% je muslimana, a 51% krčđana. Mešu krčđanima najbrojniji su anglikanci sa 26% i katolici 13%.
U mjestu Sokoto, gdje su krčđani ubijeni, sjedičte je sultana, a veđina stanovnika su muslimani. Dvojica krčđana su javno na gradskoj tržnici optuženi da su izrugivali rije~i proroka Muhameda, te ih je svjetina zatukla, svjedo~e o~evici. Taj je dogašaj unio nemir mešu nigerijske krčđane, a katoli~ki biskup Lagosa Olubunmi Okogie je, zajedno s ostalim krčđanskim poglavarima, zahtijevao od nigerijske vlade da začtiti krčđane na tom podru~ju.
Krčđani i muslimani u Nigeriji zapo~eli su pročle jeseni mešuvjerski dijalog kako bi se okon~ali vjerski sukobi, kad su obje skupine osudile “manipulaciju relgijom u politi~ke svrhe”.