Istina je prava novost.

CARIGRADSKI PATRIJARH: RELIGIJE NE MOGU OPRAVDATI PROLIJEVANJE KRVI

"Budući da je apsolutno točno da ni jedna istinska religija nikada ne može opravdati prolijevanje krvi, kao ono koje se nastavlja u dijelovma Hrvatske i u Bosni, samo se po sebi razumije da nikada ne bismo mogli reći da takav rat ima vjerski karakter.

Zagreb, 10. 1. 1995. (IKA) – “Budući da je apsolutno točno da ni jedna istinska religija nikada ne može opravdati prolijevanje krvi, kao ono koje se nastavlja u dijelovma Hrvatske i u Bosni, samo se po sebi razumije da nikada ne bismo mogli reći da takav rat ima vjerski karakter. Dublji razlozi za nastavljanje toga nesretnoga, nepravednoga i za svaku osudu krvoprolića prije svega se mogu pripisati političkim i strategijskim interesima, kojima u većini, izvana upravljaju suvremeni biznismeni raznih nacija. Zbog toga intervencije crkvenih i vjerskih čimbenika za održanje mira nikada ne donose rezultate. Što se pravoslavne strane tiče, mi nismo nikada oklijevali kritizirati i čak osuditi sunarodnjake ili pripadnike iste vjere”, istaknuo je u razgovoru za zagrebački dnevnik “Večernji list” carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I, odgovarajući na pitanje o navodima nekih stranih medija kako rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovni ima vjerski karakter.
Craigradski je patrijarh također opovrgao da pravoslavni žele stvoriti svoj “pravoslavni savez” u Europi, kao protutezu islamskoj koaliciji na Balkanu. Govoreći o priznanju Makedonske Pravoslavne Crkve, patrijarh Bartolomej I. je rekao kako je problem što tu Crkvu ne priznaje “njezina matična Srpska Pravoslavna Crkva”. O svojemu susretu u lipnju ove godine s papom Ivanom Pavlom II. ekumenski patrijarh ističe: “Nije prvi put da će se sastati primasi Staroga i Novoga Rima. Naši pokojni prethodnici s obiju strana ustanovili su hvalevrijednu miroljubivu i bratsku komunikaciju, koja se očitavala na više načina, pa i osobnim susretima na najvišoj razini. Od 1980. godine odredili smo specijalizirane teologe i dužnosnike s obiju strana u cilju postupnog približavanja naših dviju Crkava”.