Istina je prava novost.

S ORUŽJEM U RUCI NE GRADI SE LJUDSKIJI SVIJET

Papa upozorava na zločine nad katolicima u Banja Luci

Vatikan, 2. 1. 1995. (IKA) – “U ovaj prvi dan godine ne možemo zaboraviti našu braću pogođenu dugotrajnim nevoljama” rekao je Sv. Otac u svom podnevnom Anđeoskom pozdravljenju 1. siječnja, na 28. Svjetski dan mira, u svom osvrtu na trenutno teška stanja u pojedinim dijelovima svijeta. Nabrajajući sva ratna žarišta u Africi, osvrnuo se poglavito na Ruandu i Burundi, koji proživljavaju teške trenutke, Liberiju i Sierra Leone, nedavno zahvaćene bratoubilačkim ratom. Spomenuo je da dramatične trenutke ovih dana proživljava i Čečenija, a k nama bliže, stanovništvo Banja Luke, koje podnoseći stalna nasilja, živi u osobnoj nesigurnosti. Sveti je Otac poglavito istaknuo teška zlostavljanja koja su zadesila, kako je rekao “neku našu braću katolike, među njima i malodobnike, na sam Božić otete u crkvi u Barlovcima (nedaleko od Banja Luke), te potom poslanu na bojište ili u radne logore”. Stoga je Papa zatražio od odgovornih za takva preteška stanja da razmisle o posljedicama, jer, kazao je, “s oružjem u ruci se ne gradi ljudskiji svijet ili pak nacija dostojna toga imena”. Ponovio je ono što je rekao na posljednju nedjelju došašća: “Zaustavite se! Stanite pred Djetetom, pred novorođenim Djetetom, pred Isusom Kristom!” Sveti Otac s posebnim je bolom i suosjećanjem izgovarao te riječi, poglavito stoga jer su vijesti, koje su prethodnih dana stigle vijesti s banjolučkog područja zajedno s drugim vijestima o ratnim strahotama u Bosni i Hercegovini, uzrokovale njegovu veliku i opravdanu zabrinutost. Na podnevnom Anđeoskom pozdravljenju, Sveti je Otac uputio cijelom svijetu, svim ljudima dobre volje, novi poziv na mir i na izgradnju mira, poželjevši tom zgodom da “nova godina za sve bude uistinu mirna i radosna”, te od Boga zamolio njegov mir.
Između ostaloga istaknuo je da je primjerice, 1995, ona godina koja u pamet doziva pola stoljeća od završetka zlokobnih događaja drugoga svjetskog rata, te spomenuo pet desetljeća užasne tragedije Hirošime i Nagasakija, koja je duboko obilježila svijest ljudi našega doba. Kako se i danas na raznim stranama svijeta nastavlja ratovati, Sveti je Otac poželio da nova 1995. godina napokon i posvuda donese svijetu toliko željeni mir.
Na kraju podnevnog Anđeoskog pozdravljenja, papa Ivan Pavao II. još je spomenuo i svoju ovogodišnju poruku poglavarima država u povodu 28. Svjetskog dana mira, posebno istaknuvši značenje doprinosa žena u nastojanjima na postignuću mira. U poruci se obratio ženama nazvavši ih i pozvavši “da budu odgojiteljice za mir”. Poželio im je neka ih Marija prati u tom zahtjevnom poslu”.
Istog dana prijepodne, na Mlado ljeto, ujedno i svetkovinu sv. Bogorodice Marije i 28. Svjetski dan mira, Papa je u bazilici sv. Petra slavio svečano euharistijsko slavlje. Među mnoštvom vjernika na misi je bila i skupina hrvatske mladeži iz Osijeka, kasnije nazočna i na Anđeoskom pozdravljenju.