Istina je prava novost.

SVEČANO OTVARANJE I BLAGOSLOV NOVE ZGRADE TEOLOGIJE U ŽAKOVU

Nakon 188 godina održavanja nastave filozofsko-teološkog studija u bogoslovnom sjemeništu, zgradi zavoda namijenjenoj prije svega odgoju i internatskom boravku studenata - svećeničkih kandidata - u subotu se 5. studenoga, u Žakovu svečano otvara i blagoslivlja nova zgrada teoločkog učilišta.

Žakovo, 31. 10. 1994. (IKA) – Nakon 188 godina održavanja nastave filozofsko-teološkog studija u bogoslovnom sjemeništu, zgradi zavoda namijenjenoj prije svega odgoju i internatskom boravku studenata – svećeničkih kandidata – u subotu se 5. studenoga, u Žakovu svečano otvara i blagoslivlja nova zgrada teoločkog učilišta. Otkako je 1990. godine studij teologije otvoren i vjernicima laicima, žakovačko bogoslovno sjemenište postalo je pretijesno i neprikladno za naglo povećan broj studenata.
Nova zgrada Teologije blizu je sjemeništa i gradskog središta, nasuprot Stossmayerovu parku, u Preradovićevoj ulici 17. Katnicu, kojoj je sada iskorišteno i potkrovlje, podigao je biskup Strossmayer sredinom prošlog stoljeća. U njoj su tada boravili bosanski fratri koji u ono doba, zbog turske vlasti, nisu mogli studirati u Bosni. Franjevački bogoslovi boravili su u Žakovu od 1853. do 1876. godine, pohađajući filozofsko-teoločki studij zajedno s biskupijskim svećeničkim kandidatima. U tom su razdoblju filozofsko-teološke nauke u Žakovu završila 193 franjevca. Nakon toga zgrada je služila za različite biskupijske svrhe. Poslije drugoga svjetskog rata državna je vlast zgradu oduzela, te su se u njoj izmijenjivale različite ustanove. Do prošle godine u zgradi su bili Gradski muzej i Uprava prihoda. Početkom ove godine zgrada je vraćena biskupiji i odmah je počelo njezino preuređivanje i obnova. Sada u nju prelazi cjelokupna Teologija: nastava i ostale školske djelatnosti, te uprava.
Teologija u Žakovu najstarija je visokoškolska ustanova u Slavoniji i Baranji. Otvorio ju je 6. studenoga 1806. godine tadašnji đakovački biskup Antun Mandić, pod nazivom “Lyceum episcopale” s dva odsjeka: filozofskim i teološkim. Teološki je studij u početku imao četiri profesora i trajao četiri godine, a filozofski odsjek s dva profesora, trajao je dvije godine. Dvogodišnji filozofski studij pohađali su, uz biskupijske svećeničke kandidate, i studenti laici iz Slavonije. Bila im je to priprava za nastavak daljnjih sveučilišnih studija. Danas Teologija u Žakovu ima više od 20 profesora i 280 studenata. Studij ima dva smjera “A” i “B”. Smjer “A” traje 5 godina i daje visoku stručnu spremu diplomiranog teologa, a smjer “B” četiri godine, nakon čega studenti stječu visoku spremu diplomiranog vjeroučitelja. Studenti – svećenički kandidati imaju i posebnu šestu godinu studija. Od 1981. godine u sastavu đakovačke Teologije je i Obiteljski institut, a od 1986. i Institut za teološku kulturu. Teologija u Žakovu priključena je Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.
Novu će zgradu u subotu u 10 sati blagosloviti đakovačko-srijemski biskup Ćiril Kos, a potom je svečana akademija na kojoj će o povijesti đakovačke Teologije govoriti pomoćni đakovačko-srijemski biskup Marin Srakić. O obnovi zgrade i prijelazu u nove prostorije te o sadašnjem trenutku Teologije, govorit će rektor Teologije dr. Pero Aračić. Na svečanoj će akademiji nastupiti mješoviti zbor studenata Teologije. Tim značajnim događajem znakovito se zatvara jedan dugi povijesni krug, koji obuhvaća 188-godišnje razdoblje: od 6. studenoga 1806. do 5. studenoga 1994. godine.