Istina je prava novost.

PROGONI KATOLIKA U KINI

Najveći dio katolika u Kini odbija pristupiti državnoj Kineskoj patriotskoj crkvi, zbog čega su izloženi progonima i zlostavljanju

Hongkong, 27. 10. 1994. (IKA) – Pisma koja iz kineskih katoličkih izvora stižu u Hongkong, kako prenosi izvještajna katolička agencija Fides, govore o pritiscima i progonima koje kineske vlasti provode prema mjesnim Katoličkim Crkvama koje su ostale vjerne Petrovu nasljedniku. Agencija UCA News izvješćuje 12. i 15. rujna o uhićenjima jednog biskupa i jednog svećenika, te više vjernika laika. Prema tim vijestima, mons. Petra Li Hongye, biskupa u Luoyangu, uhitila je policija 25. srpnja ove godine, u sjedištu njegove biskupije, gradu 70-tak kilometara udaljenom od Pekinga. Sedamdesetpetogodišnji biskup koji boluje od raka želuca, osušen je 1953. godine u Jančiju na 30-godišnju tamnicu. Prije negoli je bio pušten da bi se kod kuće podvrgnuo potrebnom liječenju progresivne paralize, mons. Li Hongye, koji se na osobit način pouzdavao u ozdravljenje po vjeri, ozdravio je od paralize i ponovno se posvetio pastoralnom djelovanju.
U otvorenom pismu stiglom u Hongkong, svi svećenici biskupije Luoyang potvrdili su da je biskupovo zdravlje sada opet vrlo krhko i loše, te da je sada u zatvoru pod policijskom torturom. Osim toga onemogućena mu je svaka veza sa Svetim Ocem, te ga se prisiljava da se prikloni Kineskoj patriotskoj crkvi, koja je pod kontrolom vlasti. U pismu svećenici traže da se poduzmu mjere za zaštitu starog biskupa, za koga, kažu, mole svi katolici i svećenici biskupije Luoyang.
I ostali svećenici i katolički vjernici koji se ne žele prikloniti Kineskoj patriotskoj crkvi, posebice u provincijama Gansu i Ouini na sjeverozapadu zemlje, prisiljeni su bili povući se u ileganost. O. Ivan Krstitelj Wang Ruohan je uhićen i odveden u zatvor 16. lipnja odmah nakon odslužene mise koju je s vjernicima slavio u svojoj kući u Tijančiju u provinciji Gansa, 1.100 km udaljenom od Pekinga. O. Wang je sve to vrijeme zlostavljan, slomljena su mu rebra a na ispitivanju je ostao i dalje, premda po zakonu u istražnom zatvoru može ostati najvše tri mjeseca. Svećenici i vjernici zatražili su da se podnese izvještaj o zlostavljanjima i progonima koje podnose Biskupskoj konferenciji koja je u punom zajedništvu sa Svetom Stolicom, a utemeljena je 1989. u Sanyuanu u provinciji Shaanxi.
O. Qin Guoliang di Xing, također iz provincije Gansu, uhićen je i zatvoren 22. travnja, zajedno sa svećenikom Lijem i još jednim katoličkim laikom. Oslobođen je nakon tri mjeseca zadržavanja u zatvoru. Ništa se ne zna što je s drugim svećenikom i sa vjernikom. Ova uhićenja i progoni, odgovor su vlasti na odbijanje katolika koji su u punom zajedništvu s Rimom, pod upravljanjem ureda za vjerske stvari, da pristupe Kineskoj patriotskoj crkvi. Od oko 1000 katoličkih vjernika u gradu Xiningu, većina ih odbija dolaziti u crkve koje pripadaju Kineskoj patriotskoj crkvi. Okupljaju se tajno na bogoslužju koje slave sa svećenicima u punom zajedništvu sa Svetom Stolicom u privatnim kućama.