Istina je prava novost.

GODINA SKRBI O DJECI S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

U povodu godišnjice rada Centra za rehabilitaciju i odgoj djece "Zlatni cekin" u Slavonskom Brodu, ravnatelj te ustanove fra Ilija Jerković organizirao je, 26. listopada, radni susret liječnika, socijalnih radnika, psihologa, defektologa, te pročelnika službi koje skrbe o djeci s poteškoćama u razvoju.

Slavonski Brod, 26. 10. 1994. (IKA) – U povodu godišnjice rada Centra za rehabilitaciju i odgoj djece “Zlatni cekin” u Slavonskom Brodu, ravnatelj te ustanove fra Ilija Jerković organizirao je, 26. listopada, radni susret na kome se okupilo dvadesetak liječnika, socijalnih radnika, psihologa, defektologa, te pročelnika službi koje skrbe o djeci s poteškoćama u razvoju. Susretu su bili nazočni i franjevci iz franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu.
U pozdravnoj riječi ravnatelj fra Ilija, franjevac iz Bosanske Posavine, zahvalio se svima zaslužnima za gradnju Centra, te uručio zahvalnicu direktoru “Jasinja” Miji Blaževiću. Posebnu je zahvalnost izrazio franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu, te franjevačkoj provinciji Sv. Ćirila i Metoda. U ime bosanske franjevačke provincije na skupu je govorio fra Anto Tomas, gvardijan iz Plehana, istaknuvši da je “Zlatni cekin” izgrađen i opremljen darovima franjevaca iz Bologne, a sagrađen je u želli da bude od koristi djeci s mentalnim i fizičkim poteškoćama, njihovim obiteljima i svoj djeci stradaloj u ratu.
Dr. Antun Jelić, govorio je o važnosti takve ustanove za istočnu Slavoniju, rekavši kako je za postizanje zadovoljavajućih rezultata u rehabilitaciji važna rana i superrana rehabilitacija. U sklopu Centra radi i dječji vrtić u kojem boravi 47 djece, među kojima je i 14 djece s poteškoćama u razvoju. Na svakodnevnu terapiju u Centrar dolazi oko 30 djece. Na skupu je također istaknuto kako, s obzirom na vrhunsku medicinsku opremu i odgovarajući radni prostor, “Zlatni cekin” može postati centar za rehabilitaciju djece ravan SUVAG-u ili Goljaku u Zagrebu.