Istina je prava novost.

SLOBODA KAO ZADATAK

U srijedu 19. listopada o podne u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu predstavljena je knjiga Jakova Rafaela Romića "Koraci prema slobodi".

Zagreb, 20. 10. 1994. (IKA) – U srijedu 19. listopada o podne u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu predstavljena je knjiga Jakova Rafaela Romića “Koraci prema slobodi”. Knjigu je izdala nakladnička kuća K. Krešimir u Zagrebu. Govorili su recenzenti dr. Ivan Kordić i dr. Viktor Nuić, don Živko Kustić i pisac knjige. Predstavljanje je glazbenim prilogom obogatio Collegium pro musica sacra. Pjevali su s. Cecilija Pleše i Matiša Rajčić, a za orguljama je bila s. Imakulata Malinka.
U novoj knjizi nalaze se zajedno tri prijašnje Romićeve knjige: Personalistička etika, U vremenu s Kristom i Poticaj za razmišljanje o slobodi. Riječ je, dakle, o drugom, ali dorađenom i obogaćenom izdanju tih knjiga. Nezavisni mislilac slobodna duha a duboko ukorjenjen u vjernosti izvornoj katoličkoj baštini, fra Rafael Romić izlaže, velikim dijelom sustavno, kršćansko poimanje slobode od biblijskih iskona do suvremena personalističkog izraza, ozbiljno uzimajući u obzir razne utjecaje, sustave i škole, posebno kritički i superiorno promišljajući nauk i praksu marksizma-lenjinizma. Doktor Nuić prikazao je piščevo djelo u sklopu njegova života, a dr. Kordić, urednik knjige, posebno je izložio Romićev pristup pitanju slobode u sferi osobe i njezina odnosa prema Bogu. Kustić je upozorio da Romićevo djelo proizlazi iz njegova bića, koje je hercegovačko, katoličko, hrvatsko i europsko. Riječ je o ljudima koji su tako ukorjenjeni u baštinu, da se naprosto ne mogu iznevjeriti, i tako slobodni u traženju i probijanju ograda, da se ne daju vezati nikakvim tabuima. Mogu biti neugodni i duhovnoj i svjetovnoj vlasti, ali ih narod prepoznaje i prihvaća kao svoje i Božje. Romić, odrastao u Dubrovniku, posebno je istaknuo da je Ivan Gundulić mogao euforično zapjevati kako nam je Bog slobodu dao, ali je mnogo točnije da nam je nije dao nego zadao.
Predstavljanju su prisustvovali brojni javni djelatnici iz crkvenoga i građanskog života te Romićevi poštovatelji iz domovine i iz Njemačke gdje on sad djeluje.
Jakov, redovničkim imenom Rafael, Romić, rođen je u Rakitnu u Hercegovini 1939. g. Član je franjevačke provincije sv. Jeronima kojoj je sjedište u Zadru. Svećenikom je postao g. 1964. školovao se u Dubrovniku, Zadru i Pazinu, licencijat teologije postigao je u Zagrebu g. 1966. a doktorat filozofije na središnjem franjevačkom sveučilištu Antonianumu u Rimu g. 1970. Predavao je na Franjevačkoj filozofiji u Dubrovniku, na Institutu za teološku kulturu laika u Zagrebu i na Filozofskom fakultetu Antonianumu u Rimu. Od 1975. do 1980. g. djelovao je u New Yorku vodeći najprije hrvatski televizijski program a zatim hrvatski vjerski radio program. Objavio je više knjiga, studija i članaka.