Budi dio naše mreže
Izbornik

GODIŠNJA SKUPŠTINA HRVATSKE AKADEMSKE UDRUGE

Split (IKA )

Redovita godišnja skupština Hrvatske akademske udruge, održana je u utorak 4. listopada.

Split, 6. 10. 1994. (IKA) – Redovita godišnja skupština Hrvatske akademske udruge, održana je u utorak 4. listopada. U prostorijama Instituta za primjenjena društvena istraživanja u splitskoj tvrđavi na Gripama, predstavljen je plan i program rada Udruge za novu akademsku 1994/95. godinu. Uz predsjednika skupštine HAU dr. Branimira Lukšića, koji je podnio kratko izvješće o radu Udruge u protekloj godini, skupštini su bili nazočni članovi Vijeća Udruge, dopredsjednik Željko Mardešić, tajnik Vijeća dr. Duško Lozina i predsjednik mr. don Ivan Grubišić. Nazočne članove HAU on je upoznao s financijskim poslovanjem te planom i programom rada Udruge u ovoj akademskoj godini.
Predviđeno je da se u tijeku ove godine održe dvije tribine. Na prvoj: “Znanost i društvo”, na kojoj je dosada sudjelovalo već tridesetak predavača, nastupit će i novi, među kojima Ivo Frangeš, Ivan Golub, Kruno Prijatelj, Anđelko Milardović, Nedjeljko Fabrio, Tonko Maroević, don Branko Sbutega i ostali. Prvo predavanje u okviru te tribine održat će akademik Ivan Aralica na temu: “Književnost i politika”, u četvrtak 13. listopada, u 20 sati. Prvo predavanje na tribini: “U potrazi za Istinom”, koja je namijenjena svima “koji su spremni ići strmim stazama Istine i Svetoga”, a održavala bi se u suradnji s profesorima Teologije u Splitu, održat će don Ivan Grubišić u utorak 11. ovog mjeseca u 20 sati na temu: “Traganje za Moćnim i Svetim u prošlosti i danas”.
U okviru rada HAU predviđeno je održavanje i međunarodnog simpozija na temu: “Crkva i država u posttotalitarnim zemljama Europe” u posljednjem tjednu travnja 1995. godine. Održat će se također i “okrugli stol” koji će uključiti tri teme: u studenom ove godine: “Split u novonastalim društveno-političkim i ekonomskim izazovima”, u ožujku slijedeće godine: “Ekonomski i politički aspekti regionalizma u Hrvatskoj”, a tema: “Kairska konferencija UN o razvoju i planiranju obitelji, hrvatska situacija i stavovi Katoličke Crkve o tim pitanjima”, održala bi se u svibnju 1995. godine.
Odlučeno je da će i ove godine savjetodavne sekcije HAU biti na usluzi građanstvu besplatno: pravna sekcija, koja će raditi ponedjeljkom od 16.30 do 18 sati (ili po dogovoru) i pedagoška sekcija čije bi radno vrijeme bilo po dogovoru, a održavala bi satove pouke stranih jezika, matematike i pedagoško-psiholoških savjeta. Predsjednik Vijeća Udruge don Ivan Grubišić izvijestio je na skupštini nazočne članove i o tijeku drugog kruga natječaja za izradu idejnog rješenja Svjećnjaka duhovnog zajedništva hrvatskog naroda. Tom prigodom zahvalio je dr. Darovanu Tušeku na zalaganju prilikom izbora idejnog rješenja Svjećnjaka u prvom krugu natječaja, kao i članovima HAU: Tonču Koludroviću i Leonardu Pivčeviću, za nesebično zalaganje i uloženom trudu. Na kraju skupštine don Ivan Grubišić istaknuo je da će biblioteka: “Znanost i društvo” izdati zbirku radova o prošlogodišnjem međunarodnom simpoziju održanom u Splitu na temu: “Konfesija i rat” i “Jedan ili više istina”, a također i tema održanih na tribini “Znanost i društvo”, kao i socioreligijsku monografiju “Katolici u Dalmaciji i splitskoj nadbiskupiji”. O Božiću ove godine (21. i 22. prosinca), te o slijedećem Uskrsu (u ponedjeljak i utorak u Velikom tjednu), HAU priređuje duhovno-meditativne susrete pod nazivom “Dani sabranosti”.