Istina je prava novost.

SVIJET ZANEMARUJE TRAGEDIJU SUDANA

"Vlada u Kartumu dozvoljava da naš narod umire. Nitko o tome ne smije ni govoriti, a kamoli se suprostavljati etnocidu, koji provodi vlada, i nasilju gerile."

Kartum, 6. 10. 1994. (IKA) – “Vlada u Kartumu dozvoljava da naš narod umire. Nitko o tome ne smije ni govoriti, a kamoli se suprostavljati etnocidu, koji provodi vlada, i nasilju gerile. Samo mi u Nairobiju znamo što se događa u Sudanu: žele nas sve uništiti”, kaže se u dramatičnom apelu koji je svijetu poslao mons. Paride Taban, biskup u sudanskom gradu Toritiju. U ubijanjima u građanskom ratu, koji je u toj zemlji počeo 1983. godine, te od posljedica dugotrajnih suša i vladina političkog etnocida, već je pobijeno ili umrlo više od milijun i tri stotine tisuća Sudanaca. Međunarodna zajednica, premda upoznata sa tragičnim događajima u Sudanu, nije poduzela ni jedan korak da zaštiti taj narod. Nasilno gaženje ljudskih prava koje se očituje u berzvrijednosti ljudskog života i vjerskoj nesnošljivosti islamske većine prema malobrojnom kršćanskom pučanstvu, sudanska su svakidašnjica. Pokret za oslobođenje je međusobno podijeljen i ukaljan okrutnostima koje čini prema civilnom pučanstvu. Tome se pridružuju i vrlo teški sukobi uzrokovani vjerskom nesnošljivosti: islamski režim u Kartumu progoni malobrojne kršćane, ali i muslimane koji se obraćaju na kršćansku vjeru. Prošlog su tjedna dvojica muslimana, Abdulah Yosif i Muhamed Medani uhićeni, izbičevani, a potom razapeti, jer su odbili napustiti kršćanstvo i ponovno se vratiti na islam. Slučaj se zbio u selu Nafi u brdima Nubije, čiji su stanovnici Arapi iz plemena Havarabi, obraćeni na katoličku vjeru početkom 70-tih godina. S plemenskim poglavarom, šeikom Abdulahom Yosifom, na kršćanstvo se obratilo i cijelo njegovo pleme, koje danas broji oko 1.200 pripadnika.
Viši poglavari katoličkih redovničkih misionara koji djeluju u toj zemlji, zajedno sa članovima svojih generalnih uprava, uputili su apele svjetskoj međunarodnoj zajednici da se zauzme za zaštitu gaženih ljudskih prava sudanskog stanovništva. U apelu upućenom ministrima različitih zemlja u svijetu, pozvali su njihove vlade da poduzmu hitne i konkretne akcije kako bi se zaštitila temeljna ljudskih prava. Poziv za pomoć redovnički su poglavari uputili su i Biskupskoj konferenciji Sudana.