Budi dio naše mreže
Izbornik

Povijesna odgoda Papina putovanja u Libanon

Vatikan (CNS/IKA )

Prvi put u povijesti Papa je odgodio najavljeni pastoralni posjet nekoj zemlji. Porast terorizma i sve otvoreniji sukob države i Crkve u Libanonu, prisilo je poglavara Katoličke Crkve Ivana Pavla II. da odgodi "na neodređeno vrijeme" svoje putovanje u tu dugogodišnjim ratom razrušenu bliskoistočnu zemlju, priopćio je glasogovornik Sv. Stolice Joaquin Navarro-Valls.

Vatikan, 12. 4. 1994. (CNS/IKA) – Prvi put u povijesti Papa je odgodio najavljeni pastoralni posjet nekoj zemlji. Porast terorizma i sve otvoreniji sukob države i Crkve u Libanonu, prisilo je poglavara Katoličke Crkve Ivana Pavla II. da odgodi “na neodređeno vrijeme” svoje putovanje u tu dugogodišnjim ratom razrušenu bliskoistočnu zemlju, priopćio je glasogovornik Sv. Stolice Joaquin Navarro-Valls.
Maronitski patrijarh Nasrallah Sfeir iz Libanona posvjedočio je da kršćani u Libanonu postaju građani drugoga reda, policija prati svaki njihov korak, stavljaju se prepreke na ceste u kršćanskim dijelovima gradova. On je prosvjedovao protiv pisanja libanonskih novina koje redovito vrlo negativno izvješćuju o libanonskim kršćanima. Patrijarh Sfeir tvrdi da kršćani nisu pravilno zastupljeni u državnoj skupštini, te da im je onemogućeno sudjelovanje na glavnim raspravama. U Libanonu nema slobode tiska, a ljudska prava ugrožavaju pripadnici tajne policije, rekao je patrijarh. Više od 350.000 kršćana bilo je raseljeno za vrijeme građanskog rata i iako su se po ugovoru iz g. 1989. svi trebali vratiti u svoje domove, tek ih je neznatan dio to uspio.