Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Uskrsa u Zagrebu

Zagreb (IKA )

Uskrsno slavlje u zagrebačkoj katedrali koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić proteklo je u znaku proslave 900. obljetnice zagrebačke (nad)biskupije.

Zagreb, 5. 4. 1994. (IKA) – Uskrsno slavlje u zagrebačkoj katedrali koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić proteklo je u znaku proslave 900. obljetnice zagrebačke (nad)biskupije. Vjernike u prepunoj katedrali, među kojima su bili i veleposlanici stranih veleposlanstava u Republici Hrvatskoj i pripadnici zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda, kardinal Franjo Kuharić pozvao je da budu živi svjedoci Kristova Evanđelja. “Uskrs je blagdan mira, a pravi se mir događa najprije u ljudskim srcima. Svi ljudi imaju jednaka prava i to prava na dom, život i mir. Pravedan mir ispravlja sve nepravde, što znači da uključuje i povratak izbjeglica i prognanika u svoje domove, a istodobno isključuje svaku osvetu. Za mir u slobodi bore se svi ljude dobre volje. Crkva podupire sve iskrene napore da se takav mir ostvari”, rekao je u svojoj propovijedi zagrebački nadbiskup. Kardinal Kuharić je na Uskrsni ponedjeljak slavio euharistiju u okružnom zatvoru u Zagrebu gdje je čestitajući zatvorenicima Uskrs, molio da se u svim ljudima koji izdržavaju kaznu probudi želja za pravednošću i poštovanjem druge ljudske osobe.
U akademskoj crkvi sv. Katarine u Zagrebu održana je i misa na mađarskom jeziku za pripadnike mađarske manjine u glavnom gradu Hrvatske. Misu je predvodio franjevac iz Budimpešte Goeroeg Antal, koji je u propovijedi prenio pozdrave vjernika iz Mađarske vjernicima u Hrvatskoj.