Istina je prava novost.

Peruanski biskupi: Moramo štititi život i dostojanstvo Venezuelaca

Prva obljetnica Centra za informaciju i orijentaciju venezuelskih migranata u Peruu proslavljena je 24. kolovoza u nazočnosti, među ostalima, i predsjednika Peruanske biskupske konferencije mons. Miguela Cebrejosa Vidartea, te, predstavnika Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice Federica Agustija.

Centar je osnovan na inicijativu peruanskih biskupa kako bi se odgovorilo na potrebe venezuelskih građana koji su stigli u Peru zbog velike političke, društvene i ekonomske krize u svojoj zemlji. Centar pokušava dati doprinos zaštiti života i dostojanstva venezuelskih građana koji su imigrirali u Peru, osobito onih koji se nalaze u najugroženijim prilikama, rekao je predsjednik Peruanske BK, koji je ujedno i predsjednik Vijeća latinskoameričkih biskupa (CELAM). Osim toga, centar nastoji ujediniti pothvate Katoličke Crkve i organizacija civilnoga društva koje imaju isti cilj. Trenutačno je u Peru stiglo više od 850.000 Venezuelaca i zbog toga je osnovan Centar kako bi prihvatio, štitio, promicao i integrirao migrante, podsjetio je nadbiskup Cebrejos Vidarte, citirajući riječi pape Franje i zahvalivši ocima skalabrinijancima i isusovcima koji su se aktivno zauzeli za pastoralnu brigu migranata unutar Crkve u Peruu.

Od svojeg otvaranja, Centar je prihvatio 1045 Venezuelaca, od kojih su 44% žene i 56% muškarci. Ukupno je 741 osobi pomoć pružio izravno, a 304 osobe su pomoć primile neizravno. U prvoj godini djelovanja Centar je osigurao informacije o migrantima, zapošljavanju, gospodarskoj pomoći i smještaju. Osim umrežavanja s organizacijama Katoličke Crkve, Centar surađuje s ekumenskim tijelima i međunarodnim organizacijama, kao što su agencije Ujedinjenih naroda za migrante i za rad. Centar je svoje metode djelovanja usredotočio na najvažnije stvari, kao što je pažnja prema osobama, pravno savjetovanje, volontiranje i suradnja, kako s vjerskim zajednicama tako i sa službenim društvenim uredima. Osim toga, u tijeku je projekt suradnje s Peruanskim Caritasom kako bi odgovorili na hitne potrebe venezuelskih migranata, prenosi Vatican News.

U Venezueli oko 3.200.000 djece treba humanitarnu pomoć jer se stanje u cijeloj zemlji i dalje pogoršava, pokazuju podaci UNICEF-a. Procjenjuje se da 1,3 milijuna djece i mladih trebaju usluge zaštite, dok više od milijun djece ne ide u školu. UNICEF je uputio apel tražeći više od 70 milijuna dolara za humanitarnu pomoć koja bi do kraja godine spasila život 900.000 djece u cijeloj Venezueli. Novi su fondovi u sljedećim tjednima bitni za tu organizaciju i za njezine partnere kako bi zadovoljili temeljne humanitarne potrebe djece i obiteljī u zemlji.

Gotovo četiri i pol milijuna ljudi u toj zemlji nema pristup sigurnoj pitkoj vodi; osim toga, pojavile su se bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, a sve je više i žute groznice i malarije. Ove su godine, do sada, UNICEF i njegovi partneri pomogli da više od 180.000 osoba ima pristup sigurnoj pitkoj vodi, opskrbili su više od 60.000 djece didaktičkim materijalom, a djecu u dobi do 5 godina, kao i trudnice i dojilje, dodacima prehrani i mikronutrijentima, prenosi Vatican News.