Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokop s. Imakulate Malinke

Zagreb (IKA)

Govor vrhovne glavarice Družbe sestara Naše Gospe s. Martine Koprivnjak, Zagreb, Miroševac, 27. kolovoza 2019.

Preuzvišeni gospodine biskupe, poštovana braćo svećenici, draga rodbino pokojne s. Imakulate, drage sestre redovnice i svi ovdje nazočni!

Okupili smo se kako bismo u zahvalnosti ispratili na vječni počinak našu dragu s. Imakulatu Malinku, koju je Gospodin pozvao k sebi, u radost vječnog života. Njezin je plodan i dug životni vijek započeo u Novoj Gradiški 1935. godine. Na krštenju je dobila ime Bernardica, a što ju je cijeli život podsjećalo na ukazanja Blažene Djevice u Lurdu, te nadahnjivalo u pobožnosti prema Nebeskoj Majci. U obitelji je primila duboki temelj kršćanskog života, koji je izrastao u radikalan odgovor na Božju ljubav u redovničkom zvanju. Ono se rađalo, raslo i razvijalo u nesklonim vremenima za Crkvu i redovništvo. No, unatoč svemu, ipak se toliko mladih duša poput nje i u tom vremenu znalo opredijeliti za Krista.

Bernardičin redovnički život sav je vezan uz mjesec kolovoz. U samostan sestara Naše Gospe u Zagrebu je ušla 25. kolovoza 1951. godine. Prve redovničke zavjete položila je 24. kolovoza 1958., a doživotne na isti datum 1964. godine. Preminula je 23. kolovoza ove godine, samo dan uoči 61. obljetnice prvih i 55 godina nakon doživotnih zavjeta.

Kao mlada redovnica studirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 1960. – 1965. godine a od 1965. do 1967. djelovala je kao orguljašica i dirigentica u župi sv. Blaža u Zagrebu.

U Njemačkoj se pri Papinskom institutu za crkvenu glazbu u Regensburgu usavršavala u sakralnoj glazbi. Sve do 1999. djelovala je s. Imakulata, tijekom trideset i jedne godine, kao profesorica pri Institutu za crkvenu glazbu „Albe Vidaković” Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1963. redovito je priređivala samostalne orguljaške koncerte u zemlji i inozemstvu. Uz suradnju Željka Petrača osnovala je godine 1972. ansambl Collegium pro musica sacra. Kao umjetnička voditeljica s Collegiumom je ostvarila više od tisuću nastupa u Domovini i inozemstvu. Na poziv mons. Vladimira Stankovića sudjelovala je u apostolatu inozemne pastve Crkve u Hrvata zajedno sa s. Cecilijom Pleša.

S. Imakulata autorica je više znanstvenih i stručnih radova te priređivačica priručnika za glazbeni odgoj u redovničkim novicijatima (Zagreb, 1980.). Neki njezini radovi govore o duhovnosti časnoga sluge Božjega oca Ante Antića. Naime, godine provedene u duhovnoj školi našega kandidata za oltar bile su za nju blagoslovljene rastom u vjeri, ufanju i ljubavi.

U našoj redovničkoj zajednici s. Imakulata je najveći dio aktivnog života provela u samostanu u Primorskoj. Ulaskom u mirovinu od 1999. do 2005. bila je u Živogošću, a od 2005. do kraja života boravila je u zajednici na Bukovačkoj. U sve tri spomenute kuće bila je po jedan mandat kućna poglavarica, a obnašala je i službu vrhovne savjetnice i odgojiteljice juniorki te imala brigu za glazbeni odgoj u Novicijatu.

Uz sve svoje obveze marno je njegovala duhovni život. Nastojala je prepoznavati Božji govor u svojemu životu i odgovarati na Njegove pozive. S. Imakulata ustrajno je ostvarivala ono što je smatrala da je dobro za nju, redovništvo i Crkvu, u Domovini i u dijaspori. Svojim glazbeno–umjetničkim te pedagoškim darom i marom ostavila je prepoznatljiv trag, osobito na mlađim naraštajima.

Zahvalna srca danas ispraćamo posmrtne ostatke naše drage s. Imakulate s čvrstom vjerom da su u blaženom gledanju Božjega lica i u jedinstvu s Njim ispunjene sve njezine želje i čežnje. Uvjereni smo da će ona, koja je za zemnog života s ljubavlju pratila događanja u Družbi i Crkvi i u njima aktivno sudjelovala, rado pred Gospodinom moliti za našu sadašnjost i budućnost. Neka s Marijom, majkom naše Družbe i našim Utemeljiteljima, izmoli novi procvat hrvatske grane Gospina stabla!

Izražavam iskrenu sućut svim članovima obitelji naše s. Imakulate: njezinoj sestri Ljubici, nećakinjama, nećacima te njihovim obiteljima. Sestrama u Remetama, na čelu s kućnom poglavaricom s. Julijanom, te s požrtvovnom s. Cecilijom Pleša, zahvaljujem za strpljivu i nesebičnu pomoć koju su pružale s. Imakulati u njezinoj bolesti i danima nemoći. Svojom dobrotom zadužila nas je i Višnja Bešić, njezina liječnica, kao i osoblje Doma „Remete“, gdje je sestra primila potrebnu njegu posljednja dva mjeseca.

Uime Družbe i u svoje osobno ime zahvaljujem s. Imakulati za zajedništvo redovničkog života, za svjedočenje i nasljedovanje Krista siromašnog, čistog i poslušnog.

S. Imakulata, hvala Vam za tolika euharistijska slavlja koja smo zajedno slavile kao i za sve pjesme koje smo uz Vašu pratnju otpjevale! Neka se pjev Vaše duše nastavi u vječnosti s anđelima na nebu! Počivali u miru Božjem!

S. Martina Koprivnjak