Istina je prava novost.

Predstavljena monografija „Hodimo u novosti života" o Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije

U utorak, 15. listopada u dvorani „Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu svečano je predstavljena monografija o Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije pod nazivom „Hodimo u novosti života". Monografiju je pripremilo Tajništvo Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, želeći riječima i slikom sačuvati spomen na povijesni trenutak Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. 

Uz članove Sinode, predstavljanju su nazočili i hrvatski nadbiskupi i biskupi: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, apostolski administrator Varaždinske biskupije Josip Mrzljak, sisački biskup Vlado Košić, novoimenovani varaždinski biskup Bože Radoš, umirovljeni križevački vladika Nikola Kekić,  te pomoćni zagrebački biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski. Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Hrvatske redovničke konferencijes. Ana Marija Antolović, dopredsjednik o. Slavko Slišković, bogoslovi Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, više redovnica te drugi vjernici laici.

Program svečanosti koji je vodila Diana Tikvić, članica Sinode i voditeljica na Hrvatskom katoličkom radiju, započeo je izvedbom skladbe Canticorum jubilo, Georga Friedricha Händla u izvedbi Oratorijskog zbora Cantores Sancti Marci. Riječi pozdrava nazočnima je uputio tajnik Sinode preč. dr. Denis Barić, naglasivši kako će Monografija o Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije „nama danas, ali i generacijama koje dolaze posvjedočiti važnost događaja koji je uistinu raritet u jednoj mjesnoj Crkvi”.

Sadržaj i značenje Monografije o Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije, kao i metodologiju njezine izrade predstavila je dr. sc. Ana Biočić, docentica na Katedri crkvene povijesti Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pojasnivši najprije značenje pojma i ustanove biskupijske sinode, kratko je iznijela povijesni prikaz održavanja sinoda Zagrebačke (nad)biskupije. Predstavljajući jedanaest tematskih cjelina Monografije prikazala je tijek pripreme Sinode i odvijanja sinodskih zasjedanja, iznoseći glavne naglaske i podatke sadržane u knjizi. Istaknula je kako je “Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije događaj od iznimne važnosti ne samo za povijest prvostolne crkve, nego i za povijest Crkve u Hrvata” te kako će Sinoda u budućnosti biti predmet brojnih izučavanja, pri čemu će “upravo monografija koja se nalazi pred nama omogućiti bolje poznavanje i vrednovanje Sinode”.

“Monografija nas živo podsjeća da su Sinodu činili brojni vjernici članovi Sinode, sastanci i pripreme, a upravo će ova knjiga osigurati da i taj dio povijesti ostaje dostojno zabilježen. Ovako strukturirana i pregledna monografija podsjećat će nas na pregnuća koja su bila nužna na svim razinama naše Zagrebačke Crkve, a koja su bila opsežna, dugotrajna i brojna i koja su u konačnici dala odgovore na izazove vremena, što znači da je Sinoda ostvarila u cijelosti svoju svrhu koju joj je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić namijenio”, istaknula je.

Glazbeni obol predstavljanju Monografije dao je Anđelko Krpan, član Sinode i profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, odsviravši Andante quasi recitativo i Allegro iz suite za violinu solo – Guslač na ulici Alfija Kabilja.

Nazočnima se potom obratio kardinal Bozanić, istaknuvši da Sinoda nije završena, da se sinodski put nastavlja u zajednicama, u župama i u obiteljima, pri čemu su poseban doprinos pozvani dati upravo članovi Sinode.Rekao je da „smo po Sinodi doživjeli više crkvenosti i ljubav prema Crkvi i to da smo povlašteni što smo članovi naše drage Katoličke Crkve”. Pozvao je na molitvu i rad da „Crkva bude iz dana u dan sve više onakva kakvu ju Krist želi”, povjerivši tu nakanu zagovoru bl. Alojzija Stepinca, sv. Josipa i Presvete Bogorodice Marije. Zahvalio je također Tajništvu Sinode, kao i mladima koji su kao volonteri Sinode redovito davali svoj doprinos u odvijanju važnih sinodskih događanja.

Na završetku predstavljanja riječi zahvale uputio je tajnik Sinode Barić, zahvalivši ponajprije kardinalu Bozaniću na ohrabrenju i poticajima kojima je pratio rad Tajništva Sinode, kao i pripremu same Monografije. Članovi Sinode Blaženka Jančić i Josip Burušić uručili su zatim nadbiskupu primjerak Monografije. Tajnik Sinode potom je zahvalio svima koji su pridonijeli pripremi i izradi Monografije, kao i odvijanju same svečanosti njezinog predstavljanja.

Svečanost predstavljanja Monografije o Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije završena je skladbom Mate Lešćana Zdrava Devica u izvedbi Oratorijskog zbora Cantores sancti Marci, nakon čega je svakom članu Sinode uručen primjerak Monografije „Hodimo u novosti života”, izvijestilo je Tajništvo Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija