Istina je prava novost.

Ubijen bogoslov otet u Nigeriji

U šumi na sjeveru Nigerije pronađeno je tijelo bogoslova otetoga 9. siječnja zajedno s još trojicom svećeničkih kandidata, prenosi Vatican News.

Mladići su oteti iz bogoslovije „Dobri pastir“ u gradu Kaduna, udaljenom oko 200 km od glavnog grada Abuje, a otmičari su bili prerušeni u vojne uniforme. Oteti su Pius Kanwai (19), Peter Umenukor (23), Stephen Amos (23) i Michael Nnadi (18). Trojica su nedavno puštena na slobodu i u bolnici su, a Michael Nnadi sada je pronađen ubijen. O tome je izvijestila humanitarna udruga Kirche in Not (Crkva u potrebi) u tweetu 1. veljače navečer.

Ta je otmica bila samo dio eskalacije nasilja koja je započela 26. prosinca, objavljivanjem videa o pogubljenju 10 kršćana za koje je odgovornost preuzeo zapadnoafrički ogranak samozvane Islamske države. U saveznoj državi Kaduna kao i u državama Zamfara, Niger i Katsina godine 2019. posebno je u porastu broj otmica, kojima naoružane bande iznuđuju otkupnine. Nadbiskup Kadune Matthew Man-Oso Ndagoso za agenciju KNA istaknuo je da Crkva u načelu ne popušta tim zahtjevima, ali članovi obitelji nastoje skupiti novac.

Predsjednik Nigerijske biskupske konferencije nadbiskup Augustine Akubeze još je u izjavi u petak 31. siječnja ponovno upozorio na alarmantnu sigurnosnu situaciju u uzemlji. U izjavi za Kirche in Not napomenuo je da su sve bogoslovije i sjemeništa u Nigeriji okružene visokim zidovima i pod video-nadzorom no to očito nije dovoljno da se spriječi nasilje radikalnih islamista. Policijsko osiguranje u tijeku nedjeljnih misa vjernici moraju sami plaćati, napomenula je humanitarna organizacija.

U saveznoj državi Kaduna kao i u državama Zamfara, Niger i Katsina godine 2019. posebno je u porastu broj otmica, kojima naoružane bande iznuđuju otkupnine. Nadbiskup Kadune Matthew Man-Oso Ndagoso za agenciju KNA istaknuo je da Crkva u načelu ne popušta tim zahtjevima, ali to čine članovi obitelji koji pokušavaju skupiti novac.