Istina je prava novost.

Prvi zavjeti s. Marije Benedikte od Milosrdnog Lica

Na blagdan Svijećnice, Dan posvećenog života, u nedjelju 2. veljače u Karmelu u Mariji Bistrici svoje prve privremene redovničke zavjete u ruke časne majke M. Petre od Presvete Euharistije (Mira Fišter) položila je s. M. Benedikta od Milosrdnog Lica (Slavica Šutalo).

Svečano euharistijsko slavlje i obred zavjetovanja predvodio je o. Đani Kordić, OCD. Koncelebrirali su provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo, SDB, zatim don Ivo Šutalo, o. Ivan Podgorelec, OCD, te vlč. Antun Motočić, redoviti misnik bistričkog Karmela. Kod misnog slavlja posluživao je br. Stanko Pažin, OCD.

Svečanim blagoslovom svijeća uz pjevanje antifone „Svjetlost na prosvijetljenje naroda“ započelo je liturgijsko slavlje koje je u cijelosti bilo prožeto tematikom svjetlosti. To je i na samom početku propovijedi istaknuo predslavitelj misnog slavlja, o. Đani Kordić, OCD rekavši da je Isus Krist, Sin Božji, Bogočovjek, jedino svjetlo svijeta. On za sebe kaže u Ivanovu Evanđelju: „Ja sam svjetlo svijeta, tko ide za mnom neće hoditi u tami.“ Povezavši Kristovo otajstvo s onim što se događa u pojedinoj duši, kasnije je nastavio: „No Isus Krist nije svjetlo ostavio za sebe. Ove naše svijeće simboliziraju, na jedan izvrstan način, besmrtnost duša, svjetlo koje je zapaljeno u krštenju… Ali što nam se može dogoditi? Da izgubimo svjetlo koje je zapaljeno na krštenju. Ovaj nas blagdan pita: Je li tvoje svjetlo u besmrtnoj duši ugašeno? I još pita: Ako nije ugašeno, kome si u duši zapalio/la svjetlo?“ Pozvavši zavjetovanicu da osobito zahvali za sve one koji su u njenoj duši palili svjetlo, o. Kordić ju je potaknuo da također unaprijed zahvali za sve one koji će njenom posvetom u Karmelu to svjetlo primiti.

U drugom dijelu propovjedi povezao naše krštenje, koje je temelj redovničkog zavjetovanja, s Isusovim krštenjem. Upravo kod Isusova krštenja postaje jasno kakav je on Mesija, da je on Mesija patnik. Isus djeluje u sili Duha. … „Ali u muci, u Getsemaniju, kao da Duha nema. Gdje je tada Duh Sveti, kojeg je on nositelj u punini? Duh je potpuno skriven, skriven u njemu da ga pripravi za savršenu žrtvu.“ Povezavši to sa životom u Karmelu, obratio se sestrama: „Predraga, i predrage sestre, u većini vašeg života Duh je skriven. Ali to je veće nego da činiš čuda. Za savršenu žrtvu. Tko vas je pozvao i kome ste slične? Nemoj to nikada smetnuti s uma. Crkva te treba.“

Na završetku propovijedi o. Đani Kordić je posvjestio i s. Benedikti kao i svima prisutnima iz čega proizlazi snaga zavjeta. „Bog jedino ozbiljno uzima zavjete i oni imaju snagu u njegovoj odluci, u njegovom prihvaćanju. Mi se umorimo, mi klonemo, mi smo krhki. Ali zavjeti imaju snagu da nas dovedu do vječnosti jer nas Bog drži. Jer ih On drži. On ih je uzeo i uzima ozbiljno.“

Po završetku homilije uslijedio je obred redovničkog zavjetovanja u kojem je s. M. Benedikta od Milosrdnog Lica pred svojim prisutnim sestrama, članovima obitelji i prijateljima obećala svemogućem Bogu vjernost polažući u ruke časne majke M. Petre od Presvete Euharistije na tri godine prve, privremene zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti. Tim činom nastavlja svoj dosadašnji hod u molitvi, šutnji i jednostavnosti Karmela.

Na kraju liturgijskog slavlja, izrazivši čestitke s. Benedikti i zahvale prisutnima za dolazak i molitvenu potporu zavjetovanici, vjernicima su se obratili vlč. Antun Motočić te don Ivo Šutalo. Nakon završnog blagoslova i pjesme uslijedilo je čestitanje, a proslava se nastavila kod obiteljskog stola, te kasnije susretom sa zajednicom karmelićanki u poslijepodnevnim satima u govornici samostana.

S. M. Benedikta od Milosrdnog Lica (Slavica Šutalo) rođena je u Stocu (BiH) 23. rujna 1976. kao najmlađa od petero djece u obitelji. Odrasla je u Metkoviću, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, nakon čega polazi na studij povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radila je u struci kao profesorica u školi te kasnije kao odgojiteljica u Učeničkom domu Paola di Rossa u Dubrovniku. U Karmel u Mariji Bistrici ulazi 15. siječnja 2017. Obredom redovničkog oblačenja 17. siječnja 2018. započinje novicijat koji je završila činom zavjetovanja.