Istina je prava novost.

Predstavljanje Papine panamazonske postsinodalne apostolske pobudnice

Postsinodalna apostolska pobudnica pape Franje „Querida Amazonia” (Voljena Amazonija) bit će predstavljena u srijedu 12. veljače, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice u petak 7. veljače.

Dokument će predstaviti voditelj Odjela za izbjeglice i migrante Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja i posebni tajnik biskupske sinode za Panamazonsko područje održane u listopadu prošle godine isusovac kardinal Michael Czerny, brazilski teolog isusovac o. Adelson Araujo Dos Santos, redovnička poglavarica s. Augusta de Oliveira i brazilski stručnjak za klimu Carlos Nobre.

Apostolskom pobudnicom papa Franjo predstavit će svoje zaključke s posebne skupštine Biskupske sinode za panamazonsko područje održane od 6. do 27. listopada 2019. u Vatikanu pod geslom „Amazonija: novi putevi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju”.

Sazivajući sinodu, Papa je istaknuo njezine ciljeve – „pronaći nove puteve evangelizacije onog dijela Božjeg naroda, posebno među urođeničkim skupinama, koji je često zapostavljen i bez izgleda za mirnu budućnost, zbog krize što zahvaća šume na području Amazonije, tih pluća od presudne važnosti za naš planet. Zatim evanđeosko poslanje Crkve s posebnim osvrtom na naviještanje spasenja po Isusu Kistu te ekološka tematika, koja mora obuhvatiti ljudsku i socijalnu dimenziju”.