Istina je prava novost.

Prefektura Papinske kuće: Vazmeno trodnevlje u Vatikanu bez hodočasnika

Obredi Velikog tjedna u Vatikanu održavat će se bez prisutnosti mnogih osoba koje su po običaju tražile da u njima sudjeluju, ali će se moći pratiti u live streamingu na Vatican News i na uobičajenim televizijskim kanalima koji emitiraju sliku u cijeli svijet. Do 12. travnja i za Papine opće audijencije i molitve Angelus slijedit će se iste postupke. Nastavlja se svakodnevno uživo prenositi misu iz Svete Marte.

Prefektura Papinske kuće na svojim je mrežnim stranicama priopćila da će se „zbog trenutačnih izvanrednih zdravstvenih prilika u svijetu sva liturgijska slavlja Velikog tjedna održavati bez prisutnosti mnogih hodočasnika koji su tradicionalno zatražili da sudjeluju u obredima“. Usto, do 12. travnja Papine će opće audijencije i molitve Angelus „biti dostupni u prijenosu uživo na službenoj mrežnoj stranici Vatican News“ i uobičajenim kanalima za emitiranje slika diljem svijeta.

Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je 14. ožujka da je „obzirom na situaciju koja je nastala zbog koronavirusa”, Sveti Otac odlučio da se misa koju slavi u Svetoj Marti u 7 sati ujutro svakoga dana nastavi emitirati uživo i naredni tjedan.

„Kako bi se pridržavali pravila kojima se nalaže zabranu okupljanja u cilju sprječavanja širenja virusa COVID-19“ – nastavlja se u priopćenju za javnost – „molitva Angelus ove nedjelje i opća audijencija u srijedu 18. ožujka prenosit će se uživo na televiziji, također na mrežnoj stranici Vatican News, a prijenos će Vatican Media distribuirati medijima koji to zatraže, kako bi se doprlo do vjernika iz čitavoga svijeta“.