Istina je prava novost.

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći proslavljen bez vjernika

Na Veliku srijedu, 8. travnja u svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu na poseban je način proslavljen „osmi“ u mjesecu Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći i ujedno hodočasnički dan.

Dopodnevno misno slavlje bez sudjelovanja vjernika, tek uz nekoliko redovnica grada, koje je predvodio župnik Ivan Lenić prenosili su lokalni mediji kako bi i vjernici mogli duhovno sudjelovati u ovom važnom slavlju.

U ovom svetište, u kojem više od 60 godina svakoga osmoga u mjesecu hrle tisuće hodočasnika, moleći Gospin zagovor i prikazuju zahvalu za uslišane molitve, toga je dana zbog izvanrednih okolnosti pandemije koronavirusa bila posebna tišina.

„Gospa nam je blizu svih ovih dana, a danas kada joj vi njezini štovatelji diljem Hrvatske ne možete zbog ovih okolnosti doći ona na poseban način dolazi k vama u vaše domove da vas hrabri, tješi“, naglasio je na početku mise župnik Lenić.

„U ovim danima pandemije koronavirusa Majka Gospodinova koju mi ovdje zazivamo kao Gospa Brze Pomoći posebno nam je ohrabrenje u svim našim nedaćama, u savjetima koje primamo po Riječi Božjoj, u svem pouzdanju koje u nama budi Milost Božja, u svim osjećanjima potrebe za obraćenjem“, naglasio je župnik Lenić u homiliji.
Poštujući odredbe Stožera civilne zaštite tijekom cijeloga dana određeni broj vjernika je prošao kroz svetište, u tihoj molitvi, ne skrivajući suze što ne mogu sudjelovati na misi, ispovjediti se. Pomolili su se i pred Gospinim kipom, koji je na čašćenje bio izložen u crkvenom dvorištu. Domaći svećenici sa sestrama uršulinkama su se tijekom dana okupljali na molitvu časoslova, klanjanja, križnoga puta, moleći za nakane sadašnjeg trenutka i potrebe hodočasnika, koji toga dana nisu mogli doći.

Kako je putem medija i župnih listića pozvao svoje župljane i ostale vjernike grada da u 20 sati otvore prozore svojih domova, iziđu na balkone, što su to neki u blizini crkve i učinili te molitvom duhovno ujedinili, župnik Lenić je uz zvonjavu crkvenih zvona pred crkvom s Presvetim blagoslovio cijeli grad i njegove stanovnike.

Župnik Lenić poziva svije župljane da isto to učine i na Veliki petak, 10. travnja kada će točno u 20 sati blagosloviti grad i stanovnike s križem Gospodinovim.
Znakovito je da su vjernici koji su dolazili na molitvu svoje priloge usmjerili za stradale od potresa u Zagrebu i okolici.