Istina je prava novost.

Misa posvete ulja u sisačkoj katedrali

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u četvrtak 9. travnja u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku, misno slavlje tijekom kojeg je posvetio ulja za sakramente krštenja, potvrde, bolesničkog pomazanja i sv. reda.

U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić i katedralni župnik preč. Marko Karača, a služio je đakon Tomislav Vojvodić. Prijenos mise vjernici su mogli pratiti putem mrežnih stranica, Facebook i Youtube kanala biskupije te na valovima Radio Marije.

Na početku homilije biskup je rekao kako je ova jutarnja misa posvete ulja trebala biti najljepši i najveći susret svih svećenika naše Biskupije oko biskupa te iako toga ove godine nema svećenici ipak danas trebaju Bogu zahvaliti za dar kojim ih je obdario. „Naime, na Veliki četvrtak, na Oproštajnoj večeri Gospodin naš Isus Krist apostolima je dao moć da u njegovo ime predsjedaju Euharistijom. Rekao im je, nakon što je nad kruhom i vinom izgovorio riječi blagoslova i pretvorbe: ‘Ovo činite meni na spomen’. Tako je uspostavio sakrament svetog ili svećeničkog reda koji čine tri stupnja: episkopat, prezbiterat i đakonat. I otada zaređeni službenici Crkve dijele svete sakramente vjernicima, članovima Božjeg naroda, a predsjedatelji Euharistije ili svete Mise su biskupi ili prezbiteri. Đakoni im pomažu u slavlju mise ali joj ne mogu predsjedati, no mogu podjeljivati krštenje i predsjedati slavlju vjenčanja“, pojasnio je biskup.

Govoreći o današnjim biblijskim čitanjima biskup je istaknuo kako ona potiču da razmišljamo kako je dar svećeništva u Crkvi dar Duha Svetoga. „Duh Božji je onaj koji je podizao sve one ljude koji su nosili Božju poruku drugima, koji su posvećivali narod i molili se za njega. Duh Božji je, kako Izaija prorok govori (Iz 61, 1‐3a. 6a. 8b‐9), nas ‘pomazao i poslao blagovjesnikom biti siromasima, iscijeliti srca slomljena; zarobljenicima proglasiti slobodu, sužnjima oslobođenje; proglasiti godinu milosti Gospodnje i dan odmazde Boga našega; utješiti sve ožalošćene, razveseliti žalosne na Sionu, i dati im vijenac umjesto pepela, ulje radosti mjesto ruha žalosti, pjesmu zahvalnicu mjesto duha očajna’. Tu su nabrojene sve zadaće koje svećenik ima u zajednici vjernika. I te mu je ovlasti dao sam Duh Božji koji očekuje da budemo vršitelji Božje volje, da budemo produžene njegove ruke. Ove zadaće nisu lake! Kako npr. iscijeliti srca slomljena? Kako izvesti na slobodu sve zarobljene? Kako utješiti sve žalosne? – Odgovor je: ne mi, nego Duh Sveti! Mi smo samo sredstvo u njegovim rukama, strumenti insufficenti – nedostatni alati, kako bi rekao papa Benedikt XVI. I zanimljivo, Izaija dodaje kako će zvati te poslanike: ‘A vas će zvati ‘Svećenici Gospodnji’, nazivat će vas ‘Službenici Boga našega’. Vjerno ću ih nagraditi nagradom i sklopiti s njima Savez vječni’. To govori o sebi Isus u evanđelju (Lk 4, 16‐21 16). On je upravo ovo mjesto izabrao kad su mu u nazaretskoj sinagogi pružili svitak proroka Iziaije. I pročitane riječi primijenio je na sebe. Sjeo je nakon pročitane riječi i nakon tišine izgovorio: ‘Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima’. Ovo ‘danas’ traje otada pa sve do naših danas, i još dalje, trajat će do kraja svijeta i vijeka. Isus je ostao prisutan u svijetu, među svojim učenicima, po svojim izabranim apostolima kojime je dao moć da nastave njegovo djelo posvećenja“.

U nastavku biskup je poručio kako Isus svoje učenike šalje da njegove sakramente podjeljujemo, među ostalim i svetim uljem. „Tako i biskup i prezbiter i đakon krste novokrštenika vodom ali i pomazuju blagoslovljenim katekumenskim uljem. Biskup uljem pomazuje krizmanike, koji se i zovu otud ‘krizmani’, tj. pomazani, a što znači ispunjeni Duhom Božjim. Biskup pomazuje uljem i ruke prezbitera kojeg postavlja u sveti red polaganjem ruku, a blagoslovljeno ulje označuje tu preobilnu ispunjenost Duhom Svetim kojim on treba posvećivati vjernike. I kad se redi novog biskupa pomazuje ga se po glavi, da ga se opečati Duhom Svetim. I biskup i prezbiter pomazuju bolesničkim uljem bolesne vjernike moleći im zdravlje i donoseći im oproštenje grijeha. Zato se danas slavi i ova Misa posvete ulja, da se označi bogatstvo milosti Božje koju nam Gospodin daje po svetom redu i poslanju u odnosu na vjernike kojima smo dužni donositi spasenje Božje. Zahvalimo svi, gdje god bili, na darovima Božjim! Obnovimo, ovaj puta svaki za sebe, ako je moguće pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, u svojoj crkvi svoja svećenička obećanja. Stavimo ih u ruke Božje, molimo se jedni za druge i za povjereni nam puk Božji da nas sve ispuni Gospodin svojim Svetim Duhom i vodi sigurnim putem kroz zemaljski život u vječnu Domovinu“, zaključio je biskup nakon čega su okupljeni prezbiteri obnovili svoja svećenička obećanja.

Nakon popričesne molitve biskup je pozvao sve svećenike da svojim darom doprinesu obnovi zagrebačke bogoslovije i katedrale koje su teško stradale u potresu.

Misno slavlje animirao je povjerenik za crkvenu glazbu i župnik iz Komareva vlč. Robert Jakica.