Istina je prava novost.

U Župi sv. Ante Padovanskoga u Vojniću u kojoj su većina vjernika prognanici iz Banjolučke biskupije, svečano je 10. svibnja proslavljen spomendan bl. Ivana Merza.

Na čašćenje je izložena relikvija Merčeva odijela. U skromnosti ovoga trenutka bila je priređena trodnevnica koju je predvodio policijski kapelan don Ivo Borić, PU sisačko-moslavačka, Kapelanija sv. Kvirina Sisačkoga.

Don Ivo govorio je o djelu toga čovjeka i blaženika, od njegova rođenja, djetinjstva i mladosti. Uzor svima nama njegova je odanost prema Bogu, Crkvi, na poseban način vjernost Papi, njegova duboka vjera u euharistiju, klanjanje, zauzetost za mlade i ljubav prema svakom čovjeku. Citirao je riječi sv. Ivana Pavla II. iz njegova govora na beatifikaciji u Banjoj Luci 22. lipnja 2003. – „Kristovo svjetlo blista u Ivanu Merzu… Bio je vjernik svjetovnjak, uzoran i hrabar, čovjek kulture i osjetljiv za bogoslužje, uronjen u nadnaravno i djelatno zauzet u širenju kraljevstva Božjega. Njega vam želim dati kao svjedoka Kristova i zaštitnika, ali istodobno i suputnika na putu u vašoj povijesti. On će od danas biti uzor mladeži, primjer vjernicima svjetovnjacima… Ime Ivana Merza za čitav jedan naraštaj mladih katolika značilo je program života i djelovanja. Ono to mora biti i danas!“