Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Ivana Krstitelja i slavlje prve svete pričesti u Kalu

Crni Kal (IKA)

Proslava svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja održana je u Crnom Kalu u nedjelju 21. lipnja i spojena je sa slavljem prve svete pričesti.

U dupkom ispunjenoj crkvi sv. Ivana euharistiju je predslavio župnik don Anđelko Kaćunko, a prvu pričest primila je Lara Katalinić.

Župnik je u propovijedi posvijestio važnost hrabrog svjedočenja svoje vjere, pa i u okolnostima kada to ne samo da nije ugodno, nego, štoviše, može biti i opasno po život. Upravo je držanje sv. Ivana Krstitelja svim vjernicima u tome uzor, a takvi su bili i kršćani u prvim stoljećima Crkve kada je kršćanstvo bilo službeno zabranjeno, jer su bili spremni radije umrijeti nego se odreći svoje vjere. Potajno su dolazili na nedjeljne sastanke „lomljenja kruha“ pa, kad su bili uhvaćeni, na sudu su govorili: „Mi bez nedjelje ne možemo!“

„A danas u potpunoj slobodi, nažalost, mnogi kršćani i kod nas i u Europi uopće ne drže do Dana Gospodnjega“, naglasio je don Anđelko te pozvao vjernike neka se ugledaju u sv. Ivana. Potaknuo je, također, roditelje neka upravo u tomu budu uzor svojoj djeci.

Poslije mise, pred crkvom je nastavljeno druženje uz počašćenje koje je priredila obitelj prvopričesnice Lare.