Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen novi tajnik Panamazonske crkvene mreže

Brasilia (IKA)

O. João Gutemberg Sampaio, redovnik Braće marista, imenovan je novim tajnikom Panamazonske crkvene mreže (REPAM), prenosi Vatican News.

REPAM upravo obilježava šestu obljetnicu djelovanja. O. João na novoj dužnosti radit će uz kardinala Claudia Hummesa, a javno je u ulozi tajnika nastupio 14. rujna na konferenciji za novinare u izravnom prijenosu putem Facebook stranice Panamazonske crkvene mreže, na kojoj je predstavljen program za godine koje slijede.

U priopćenju Panamazonske crkvene mreže ističe se kako je tijekom proteklih mjeseci održan niz virtualnih susreta među predstavnicima različitih država članica, o djelovanju tog tijela, te u razlučivanju radnji i uloge koje je Panamazonska crkvena mreža razvila po cijeloj Amazoniji. Sudionici su se posebno osvrnuli na rezultate Sinode za panamazonsko područje, održane u Vatikanu u listopadu 2019. godine, na pandemiju koronavirusa koja je teško pogodila narode Amazonije, te na postupak tranzicije u sljedećih nekoliko godina.

Panamazonska crkvena mreža nastala je u rujnu 2014. godine iz jednog susreta održanog u Brasíliji, na kojemu su se okupili predstavnici tadašnjega Papinskog vijeća za pravdu i mir, te biskupi, redovnici, misionari, laici i predstavnici katoličkih organizacija amazonskoga područja. Ustanovljena je kao mreža kojoj je cilj promicanje odgovornog i održivog odnosa s Amazonijom, poznatom kao „pluća Zemlje“, kojoj stalno prijete krčenje šuma i iskorištavanje izvora.

Mreža je 2. ožujka 2015. godine predstavljena u Tiskovnom uredu Svete Stolice. Tom je prilikom kardinal Peter Turkson, tadašnji predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir, istaknuo tri glavne značajke tog novog tijela: transnacionalnost, odnosno velik broj uključenih zemalja, jer učinkovita akcija u suprotnosti s izazovima koji nadilaze granice jedne države zahtijeva sinergiju živih snaga svih zainteresiranih država; zatim crkvenost, jer Panamazonska crkvena mreža želi stvoriti skladnu suradnju među raznim sastavnicama Crkve; i na kraju, zauzimanje u zaštiti života, uzimajući u obzir da amazonskom području prijete zagađenje, korjenita i brza promjena ekosustava o kojem ovise, kao i nepostojeća zaštita temeljnih ljudskih prava.

To se događa zbog nekontroliranog krčenja šuma te zbog provedbe intenzivnih rudarskih i poljoprivrednih projekata, pokrenutih bez prethodnog savjetovanja i uključivanja lokalnog stanovništva Amazonije, uz poštovanje njihova dostojanstva, zaključio je kardinal.

Ključne riječi:
O. João Gutemberg Sampaio REPAM