Istina je prava novost.

Potpisivanje ugovora o darovanju dijela ostavštine kipara Šime Klaića Zagrebačkoj nadbiskupiji

Kći pokojnoga akademskoga kipara i medaljara Šime Klaića, Vesna Klaić, odlučila je dio umjetnina iz ostavštine svoga oca darovati Zagrebačkoj nadbiskupiji kao – kako je to sama darovateljica izrazila – „sigurnomu mjestu gdje će se djela njezina oca čuvati za buduće generacije“, objavljeno je na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Ugovor o darovanju umjetnina potpisan je u prostorijama Nadbiskupskoga duhovnog stola u srijedu 9. prosinca. Uime Zagrebačke nadbiskupije događaju su nazočili: zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije mons. Tomislav Subotičanec i predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije vlč. dr. sc. Vlado Mikšić.


Na početku susreta gospođu Klaić je uime prisutnih te uime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića pozdravio mons. Šaško, zahvalivši uime Zagrebačke nadbiskupije na darovanim umjetninama i na očitovanome povjerenju. Predstojnik Ureda Mikšić kratko je govorio o tijeku primanja donacije Klaić te je zahvalio na darovanim umjetninama.

Gospođa Klaić je vrlo emotivno primila riječi zahvale, istaknuvši da se raduje mogućnosti da djela njezina oca budu u budućnosti vidljiva svima. Prije samoga svečanog potpisivanja ugovora, prisutni su se molitvom spomenuli pokojnoga Šime Klaića. Nakon potpisivanja Ugovora, mons. Šaško, kao znak zahvale nadbiskupa i nadbiskupije, Vesni Klaić je uručio spomen-medalju Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.


Akademski kipar i medaljar Šimo Klaić (1929. – 2010.)  rođen je u Starim Perkovcima kraj Vrpolja 26. listopada 1929. godine. Gimnaziju je završio u Zagrebu 1949., a diplomirao je 1960. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Umjetnički se izražavao u kamenu, drvu i metalu nalazeći uzor u klasičnome svođenju ljudskoga tijela. U njegovim djelima prepoznaje se umjetnik sklon meditaciji. Svaki je njegov rad na stanovit način oblikovanje određene ideje kojoj traži prigodno materijalno izražavanje. Njegov opus, gledajući u cjelini, odaje njegovo zanimanje za ljudski život od početaka, rasta i bujanja, do sjetnoga smirenja.

Autor je brojnih spomen obilježja i poprsja kao i parkovnih skulptura. Od 1970-ih izvodi prigodne medalje, a intenzivno se bavi portretnim medaljarstvom. Izradio ih je više od 400, a među njima i likove osoba iz suvremene hrvatske povijesti, među ostalima: bl. Alojzija Stepinca i kardinala Franju Kuharića te još petnaest istaknutih svećenika. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i po svijetu te sudjelovao na brojnim međunarodnim kiparskim simpozijima. S pravom brojni povjesničari umjetnosti primjećuju njegovu privrženost povijesti i realizmu, ali i skladu kao i pjesničkom poigravanju posebno u medaljarstvu. Veliki kolekcionar mons. Đuro Kokša također je kod akademskoga kipara Šime Klaića naručio nekoliko umjetnina, među ostalim i vlastitu bistu, te je pratio rad Š. Klaića posebno na sakralnome području, prenosi Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije.