Istina je prava novost.

Pisma potpore iz inozemstva hrvatskom narodu i Crkvi u Hrvatskoj

Crkvi u Hrvatskoj iz inozemstva stižu brojne poruke u kojima se izražava potporu i bliskost sa stradalima u potresu koji je 29. prosinca pogodio Sisačku biskupiju.

Vijeće europskih biskupskih konferencija sa sjedištem u švicarskom St. Gallenu uputilo je 31. prosinca poruku potpore i izrazilo blizinu Crkvi i hrvatskom narodu.

„Doznali smo tužnu vijest o potresu koji se dogodio 29. prosinca u blizini Zagreba. U ime Predsjedništva i Tajništva CCEE-a izražavam našu blizinu Crkvi i hrvatskom narodu. Molimo za žrtve, njihove obitelji, sve biskupije pogođene potresom, posebno za Sisačku biskupiju.

Molimo milosrdnoga Boga, Gospodara života, da u svoje krilo primi pokojne, a onima koji su pretrpjeli štetu dà hrabrost i vjeru da se mogu suočiti sa situacijom pogoršanom pandemijom. Neka sveti Josip, zaštitnik krajevne Crkve, zagovara kod Boga za vaše biskupije i župe“, kaže se u poruci koju je generalnom tajniku Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. sc. Krunoslavu Novaku uputio generalni tajnik CCEE-a preč. Martin Michalíček.

Predsjedništvo Talijanske biskupske konferencije uputilo je 30. prosinca priopćenje za javnost. Crkva u Italiji izražava sućut i bliskost s hrvatskim narodom i jamči svoje molitve za žrtve, njihove obitelji i povrijeđene. CEI je odlučio izdvojiti 500 tisuća eura kao prvi oblik pomoći žrtvama potresa.

„Nakon potresa od 29. prosinca, navodi se u priopćenju Talijanske BK, tlo je nastavilo podrhtavati i u ranim jutarnjim satima, uzrokujući daljnju štetu na infrastrukturi i ionako krhkim domovima zbog niza potresa koji su se dogodili posljednjih mjeseci. Prema do sada pristiglim podacima najmanje sedam osoba je izgubilo život, a deseci su ozlijeđeni, od kojih su neki u teškom stanju. „Postoji velika zabrinutost – ističe Talijanski Caritas (Caritas Italiana) – zbog šteta koju bi ovaj potres mogao imati na stanovništvo, budući da je riječ o gusto naseljenom području: grad Zagreb i njegova rubna područja imaju milijun stanovnika. Hrvatska je već bila u teškoj situaciji zbog pandemije, koja je zemlju prisilila na zatvaranje počevši od kraja studenoga, s više od 4.000 novozaraženih i 90 žrtava dnevno na populaciji od oko 4 milijuna stanovnika.

Podaci koji su pristigli posljednjih sati još su uvijek nepotpuni i neprecizni, također zato što na pogođenom području ne rade telefonske linije i nema struje. Za sada se zna da su u potresu razorena velika područja Petrinje i obližnjega grada Siska, u Zagrebu se prijavljuju brojne štete u domovima i na javnim zgradama: bolnicama, vrtićima, domovima umirovljenika, zgradama ministarstava. Razna vjerska zdanja ozbiljno su oštećena, posebno u Zagrebačkoj nadbiskupiji i Sisačkoj biskupiji.

Crkva u Italiji izražava sućut i bliskost s hrvatskim narodom i jamči svoje molitve za žrtve, njihove obitelji i povrijeđene: neka Gospodin ublaži sadašnju patnju. Sredstva odobrena od Predsjedništva CEI-a bit će dostavljena posredstvom talijanskog Caritasa (Caritas Italiana), a namijenjena su za pokrivanje najžurnijih potreba: hranu, lijekove, liječniku pomoć, privremeni smještaj. U međuvremenu, talijanski Caritas nastavlja sa zabrinutošću pratiti razvoj situacije i intenzivirao je kontakte s Hrvatskim Caritasom“, navodi se u priopćenju Talijanske biskupske konferencije.

Albanska biskupska konferencija uputila je iz Tirane već istoga dana, 29. prosinca pismo predsjedniku HBK zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću.

„Doznali smo vijest o potresu koji je danas pogodio Hrvatsku. Dobro razumijemo bol i patnju kroz koju prolazi pogođeno stanovništvo jer je prije nešto više od godinu dana i nas u Albaniji također zadesio potres.

U ime biskupâ Albanske biskupske konferencije Albanije i našeg predsjednika mons. Georgea Frenda, OP neka do vas dopru u ovim trenucima osjećaji bliskosti i bratstva, u toj teškoj zadaći da kao pastiri budete blizu pogođenih.

Jamčimo, k tome, svoje molitve za hrvatski narod, posebno za one koji su najteže pogođeni, a posebno za one koji su izgubili svoje najmilije.

Neka naš Gospodin Isus Krist, čije smo rođenje proslavili ovih dana, bude utjeha obiteljima i ljudima pogođenima potresom“, navodi se u pismu koje je potpisao generalni tajnik Albanske BK Gjergj Meta.

Prefekt vatikanskog Ureda (dikasterija) za komunikacije Paolo Rufini uputio je kratko pismo predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću.
„Mogu samo zamisliti nesreću i patnju, tjeskobu i malodušnost koja ovih sati vlada u Hrvatskoj nakon potresa. Pišem Vam kako bih vam poručio da ste Vi i Vaš narod u našim mislima i molitvama i da možete računati na nas ako vam nekako možemo biti od koristi svojim radom“, navodi se u poruci prefekta Rufinija.

Potpredsjednik Europske Akademije znanosti i umjetnosti iz Salzburga Wolfgango Plastino izrazio je u poruci predsjedniku HBK nadbiskupu Želimiru Puljiću suosjećanje sa stradalima i potporu hrvatskom narodu.

„Poštovane kolege, bio sam užasno šokiran i duboko ožalošćen čuvši vijest o ozbiljnom potresu koji je pogodio Hrvatsku. Izražavam osobno suosjećanje sa svima koji su pogođeni i potporu svima vama i hrvatskom narodu“, kaže se u pismu potpredsjednika Europske Akademije znanosti i umjetnosti.