Istina je prava novost.

Gospa Lurdska proslavljena u Srijemskoj Mitrovici

U četvrtak 11. veljače u srijemskomitrovačkoj župnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, svečanim euharistijskim slavljem proslavljen je spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske.

Euharistijsko slavlje predslavio je župnik iz Laćarka i pastoralni suradnik u srijemskomitriovačkoj župi vlč. Ivica Zrno u zajedništvu s srijemskomitrovačkim župnikom mons. Eduardom Španovićem.

Duhovna priprava za sam dan započela je u utorak, na blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu. Kroz devetnicu i devetodnevnu pripravu koja je bila obilježena molitvom, pobožnošću na čast Blaženoj Djevici Mariji, slavljenjem euharistije, te svakodnevnu mogućnost za sakrament pomirenja, župljani su imali svakodnevnu mogućnost rasta osobnog vjerničkog života. Svaki od dana devetnice bio je tematski obilježen i imao je za cilj približiti vjernicima Marijin lik, te osnažiti zdravu pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji.

U homiliji na blagdan dan Gospe Lurdske vlč. Zrno pozvao je okupljene vjernike da slijede Mariju na njezinu putu, te da slušaju njezine majčinske poticaje.

„Danas je pred nama lik Blažene Djevice Marije koju prepoznajemo kao Gospu Lurdsku. A ima li ijedan drugi lik koji nas može bolje uputiti Isusu. Svjedočanstvo toga su nam i riječi današnjega Evanđelja koje smo upravo čuli. Marija nas upućuje i savjetuje: Što god vam rekne učinite! Evanđelje dalje govori o čudu. A jedno je bilo potrebno činiti što Isus kaže. O toj poslušnosti ili bolje rečeno o takvom povjerenju možemo najbolje učiti od same Marije.

Danas se također, na osobit način sjećamo svih onih koji su pritisnuti križem bolesti, tjelesne ili duhovne. Koliko je zdravlje važno, ne moram vam govoriti. Ali potičem na razmišljanje kako tjelesno zdravlje nije najvažnije za kvalitetan život čovjeka. Jer što ti vrijedi da si najzdraviji, ako si ostao bez duhovnog zdravlja? Možeš biti tjelesno najzdraviji, no ako Boga nema u tvom životu boluješ od najgore bolesti u vjerničkom smislu.

Pozvani smo, poput Marije, svoj život trajno usmjeravati prema Bogu. Tada ćemo znati Bogu zahvaliti na svakom daru, danas osobito razmišljamo o daru zdravlja. U isto vrijeme, znat ćemo prihvatiti i strpljivo nositi križ bolesti, ukoliko se pojavi, poručio je vlč. Zrno.

Na kraju euharistijskoga slavlja vjernici su pošli pred kip Blažene Djevice Marije Lurdske, te molitvom i prigodnom pjesmom Sred te se pećine Marija javi iskazali čast Majci Božjoj.