Istina je prava novost.

Biskup Butkewitsch novi predsjednik Bjeloruske BK

Biskup Vitebska Aleh Butkewitsch (49) izabran je na plenarnom zasjedanju u Minsku za novoga predsjednika Bjeloruske biskupske konferencije, prenosi 15. travnja agencija Kathpress.

Biskup Grodna Aleksander Kaszkiewicz (71) ostaje potpredsjednik Bjeloruske BK a njegov pomoćni biskup Juzaf Staneuski (52) generalni tajnik, odlučili su bjeloruski biskupi na zasjedanju u Minsku. Biskup Butkewitsch u službi nasljeđuje nadbiskupa u Minsku Tadeusza Kondrusiewicza, objavio je službeni portal catholic.by, a prenijela njemačka katolička agencija KNA.

Biskup Butkewitsch rođen je u Braslauu na granici s Latvijom 18. ožujka 1972., nakon studija strojarstva odlučuje se za svećeništvo te je zaređen 2000. a otkako je godine 2014. zaređen za biskupa vodi Biskupiju Vitebsk utemeljenu 1999. na sjeveru zemlje.

Nadbiskup Kondrusiewicz (75) umirovljen je iz starosnih razloga početkom siječnja, a otad je episkopat privremeno vodio njegov zamjenik biskup Kaszkiewicz. Nadbiskup Kondrusiewicz na čelu je Bjeloruske BK od 2015., ali u bjeloruskom episkopatu imao je važnu ulogu i od 1989. do 1991. kao apostolski administrator u Minsku, i zatim od 2007. kao nadbiskup bjeloruskoga glavnoga grada. Kao biskup djelovao je i u Moskvi. Od njegova umirovljenja Nadbiskupiju u Minsku kao apostolski aministrator vodi pomoćni biskup u Pinsku Kazimierz Wielikosielec (75).

Bjeloruska biskupska konferencija jedna je od manjih u Europi, ali ima više članova od Ruske BK. Od godine 1999. ima četiri dijeceze – Minsk, Grodno, Pinsk i Vitebsk. Od 2020. godine apostolski nuncij u Bjelorusiji je nadbiskup Ante Jozić.