Istina je prava novost.

Švicarski biskupi protiv novoga antiterorističkoga zakona

Komisija Pravda i mir Švicarske biskupske konferencije oštro je kritizirala novi zakon protiv terorizma koji u sebi sadrži i načelo „cilja koji opravdava sredstva“, prenosi Vatican News.

Komisija upozorava da zakon o policijskim mjerama protiv terorizma, koji je Parlament usvojio u rujnu protekle godine a ide na referendum 13. lipnja, stavlja u pitanje temeljna pravna načela kao što su pretpostavka nevinosti, podjele vlasti na izvršnoj razini i teret dokazivanja te ga iz socijalno-etičkih razloga treba odbaciti. Tim se zakonom, odnosno takvim preventivnim sigurnosnim mjerama, dovode u pitanje temeljna ljudska prava i slobode, smatraju švicarski biskupi.

Upozoravaju da će posebno marginalizirane skupine, politička ili vjerska udruženja ili manjine biti u opasnosti da im se iz preventivnih sigurnosnih razloga, na način koji je vrlo teško kontrolirati, ograniče prava i slobode. Biskupi smatraju da bi prije no što do toga dođe trebalo pomno ispitati već postojeće mjere u borbi protiv terorizma

Novim zakonom policiji se omogućuje primjenjivati preventivne sigurnosne mjere ako ima dokaze o terorističkoj opasnosti, od čega nisu izuzeti ni mlađi od 18 godina. Tako je, naprimjer, moguć preventivni kućni pritvor za potencijalne teroriste starije od 15 godina i elektronički nadzor za starije od 12 godina, ako ih se smatra prijetnjom.

Biskupi upozoravaju da cilj sigurnosti ne smije postati apsolut jer to znači negiranje slobode pojedinca, te ističu da je potpuna sigurnost iluzija, ne postoji. Mir i pravednost ne mogu se postići takvim sigurnosnim mjerama, one će samo posijati nepovjerenje koje će pak nanijeti velike štete demokraciji i ljudima, poručuje Komisija Pravda i mir Švicarske BK.